Predstavljen “Spomenar Mine Karadžić”

Na “Prolećnim Brankovim danima 2019”, koji protiču u znaku 195. godišnjice rođenja Branka Radičevića, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, promovisan “Spomenar Mine Karadžić” u izdanju Vukove zadužbine. To je novo izdanje koje za svoju inicijalnu osnovu ima prvo izdanje “Spomenara” Goluba Dobrašinovića iz 1974. godine. Potom se pojavilo još pet izdanja (1975, 1983, 1988, 2004, 2008). Ovo je šesto izdanje sa prevodima na nemački i ruski jezik, u čemu je ustvari ključna inovacija. Urednica novog “Spomenara” je Mina Đurić sa prevodima na dva pomenuta jezika.

Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine, naglasio je da je Mina Karadžić mnogo pomagala svom ocu Vuku i doprinosila njegovoj slavi i rezultatima.

Tokom promocije, u video-tehnologiji, sve vreme su na velikom platnu iznad učesnika programa emitovane fotografije i slike iz te romantičarske epohe koja je iznedrila velikane srpske poezije i kulture: Vuk Stefanović Karadžić, Branko Radičević, Petar Petrović Njegoš, Đuro Daničić, Mina Karadžić i drugi.

Poseban doživljaj izazvalo je muzičko izvođenje Brankove pesme “Devojka na studencu”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde