Predstava „Nesporazum“ pred novosadskom publikom

Drama Albera Kamija „Nesporazum“ u režiji Veljka Mićunovića izvedena  je 4. Oktobra na sceni Pera Dobrinović  Srpskog narodnog pozorišta.

Ova drama pisana u vreme mračne 1944. godine, kada su mnogi pod uticajem rata izgubili osećaj za moralno radi puke egzistencije. Tako i Majka i Marta (Ljiljana Blagojević i Marija Vicković), imaju neobičan posao – ubijaju radi novca. One žive u sumornoj svakodnevnici, koja ubija i poslednju toplinu u ljudima.

Pored njih u predstavi igraju i Milan Lane Gutović, Vanja Ejdus ,i Mihailo Lađevac,

Režija mladog Veljka Mićunovića zaslužuje pohvalu jer je delo postavio u jasan i pitak kontekst, koji, uprkos teškoj tematici komada na jasan način prenosi poruku. Iako mlad, ovaj reditelj je uspeo da svoju viziju sprovede u delo, naravno uz pomoć glumaca.

Ova predstava o smislu ili besmislu života, o ljubavi i izgubljenom snu nije za one koji u teatru traže zabavu i razonodu. Ona govori o čovekovom stradanju na ovom svetu – gde samo sa smrću dolazi spasenje, a ubijeni postaju lišeni patnje i krsta koji nose za života.

Ali, pored toga što svojom univerzalnom i tragičnom porukom zavređuje našu pažnju, „Nesporazum“ ujedno i opominje na nedostatak ljudskosti koji se lako uvuče u čoveka onda kada zaboravi da treba da voli.

Autor: radiodelta.rs

PODELI
Prethodni članakDve premijere u oktobru u SNP
Sledeći članakUlice u Kaću sutra bez struje
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde