Predsednik Srbije od danas u Davosu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 26. januara u Davosu, gde će učestovati na 48. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Predsednik Vučić prisustvovaće skupovima na kojima će se obratiti nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, kao i predsednik SAD Donald Tramp.

Na forumu svetskih ekonomskih lidera, predsednik Srbije obratiće se skupu na temu “Evropa u svetu” iz ugla regiona Zapadnog Balkana i sa liderima regiona učestvovati na sesiji o ubrzanom procesu dugoročnog razvoja Zapadnog Balkana, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Srpski predsednik prisustvovaće i diskusiji na temu “Novi lideri za Evropu”.

Tokom trodnevnog boravka u Davosu, predsednik Vučić imaće odvojene susrete sa Evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom, predsednikom Poljske Andžejem Dudom, a predviđeni su i susreti sa drugim zvaničnicima i privrednicima, među kojima je i izvršni direktor kompanije Ariston Termo Paolo Merloni, dodaje se u saopštenju.

Menučin u Davosu: SAD apsolutno posvećene slobodnoj trgovini

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je danas da su SAD apsolutno posvećene slobodnoj i pravednoj trgovini, prenosi AP, koji, međutim, navodi da je pre samo dva dana predsednik SAD Donald Tramp uveo nove carine na uvozne komponente za solarne panele i mašine za veš.

Menučin je, drugog dana Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, rekao da je snažan privredni rast SAD dobar za američku ekonomiju, i da aktuelni pad dolara ide u korist trgovini SAD, prenosi AP.

“Mi smo pristalice bilateralnih trgovinskih sporazuma. Verujemo u slobodnu i fer trgovinu. Svako ko želi da trguje sa nama, na recipročnoj bazi, slobodan je da to i uradi. Razmatramo mogućnosti za povećanje izvoza”, izjavio je Menučin.

Navodi i da nije naročito zabrinut zbog izveštaja koji govore da će Kina smanjiti kupovinu američkih državnih obveznica.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros je u Davosu rekao da bi Kina mogla uvesti kontra-carine na proizvode iz SAD, posle američkog uvođenja carina na uvozne komponente za solarne panele.

“Uvek postoji mogućnost za uvođenje kontramera i na kineskoj strani je da donese odluku”, rekao je Ros.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde