Povećana zloupotreba kanabisa među srednjoškolcima

Institut za javno zdravlje Vojvodine održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj su izneseni podaci o epidemiološkoj situaciji zaraznih bolesti, stanju životne sredine kao i anketnom istraživanju o prevalenciji upotrebe psihoaktivnih supstanci među učenicima prvih razreda srednjih skola u Novom Sadu.

U periodu od 16.1 do 20.2 na teritoriji Vojvodine, najčešća oboljenja  iz grupe zaraznih bolesti su respiratorna, dok  najveći broj obolelih od morbila čine deca, a 92 posto ukupno obolelih je nevakcinisano.

Voda za piće je ispravna osim na javnim bunarima, gde je i ovog puta potvrđena zdravstvena neispravnost u većini bunara.

Većina ispitanih namirnica takođe je ispravna ali su ipak uočena neka istupanja.

U decembru 2017godine sprovedeno je istraživanje o prevalenciji upotrebe psihoaktivnih supstanci, među učenicima  prvih razreda srednjih škola i gimnazija u Novom Sadu, a podaci ukazuju na to da je najveći procenat  ispitanika uzrasta 16 godina je probalo prvi put duvan sa 14. Najčešće zloupotrebljene droge u ovom uzrastu su kanabis gde je uočeno povećanje prevalencije,potom sredstva za smirenje inhalasi i ekstazi.

Skoro svaki četvrti ispitanik uzrasta 16 godina je u svom životu 40 i više puta pio neko alkoholno piće. Najveći broj ispitanika nijednom nije popilo 5 ili više pića u jednoj prilici, dok je svaki deseti to učinio 3-5 puta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde