Ministar: Neko je otvorio rezervnu kesu i prodao test iz matematike

Novi Sad, 11. juna 2019 - Ministar prosvete Mladen Sarcevic na predstavljanju inicijative "Studiraj u Srbiji" ciji je cilj vracanje stranih studenata na univerzitete u Srbiji. FOTO TANJUG / BOJAN STEKIC / bb

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za „Novosti“ potvrdio da je test iz matematike za osmake „provaljen“ i rekao da se da se to dogodilo u nekoj školi.

Kaže da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu.

„Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga“, najavljuje Šarčević za „Novosti“.

„Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo“, rekao je ministar.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

Test iz matematike pomera se za četvrtak, a mali maturanti polažu u sredu, prema planu kombinovani test.

Procurela i rešenja kombinovanog testa?  

Pored testa iz matematike za završne ispite u osnovnim školama, „provaljen“ je i kombinovani test koji bi osnovci trebalo da rade sutra, nezvanično saznaje TV Prva.

Kako se navodi, Prva je dobila fotografiju testa za koji se trenutno smatra da je kombinovani test za upis u srednje škole. Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete izjavila je za Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri.

DSS: Ko je odgovoran za skandal?

Drugi put za poslednjih šest godina država nije u stanju da na valjan način organizuje polaganje testova za male maturante, ukazala je danas Demokratska stranka Srbije.

Ta stranka upitala je nadležne ko je za to odgovoran i da li će neko snositi konsekvence za današnji skandal.

„Pitamo i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li je ovo država koja se temelji na znanju i obrazovanju“, piše u saopštenju DSS.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde