Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje u Vojvodini

U Vojvodini počinje izgradnja četiri sistema za navodnjavanje, od ukupno 11 predviđenih u čitavoj zemlji, koji će se finansirati kreditom od 100 miliona dolara koji je Srbija uzela od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Radovi će početi u narednim danima i trajaće od sedam do 12 meseci.
Ovim sistemom će biti pokriveno više od 20 hiljada hektara zemlje„, rekla je vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Nataša Milić i dodala da će prva faza navodnjavanja u centralnoj Srbiji uključiti tri projekta u Mačvi, Čačku i u Pančevačkom ritu.
Kako je objasnila, prva faza podrazumeva dovođenje vode do kompleksa koji se navodnjava, a naredne dve faze će omogućiti i da krajnji korisnik dođe do vode.
Država planira da u narednom periodu prilagodjavanjem zakona omogući da navodnjavanje bude dostupno i malim proizvođačima, a ne samo velikim kompanijama koje sebi to mogu da priušte, rekla je Milićeva.
Agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je da će u Vojvodini radovi napre početi na dvonamenskim sistemima Jankov Most (Zrenjanin), Itebej i Međa (Žitičte) i Rečej (Kula).
Resorni ministar Branislav Nedimović ranije je kazao da su u pripremi još tri projekta izradnje sistema za navodnjavanje na prostoru centralne Srbije. Precizirao je da bi radovi na sistemu između Save i Drine trebalo da počnu do kraja godine, dok bi u 2018. počela druga faza projekta, koja će obuhvatiti prostor oko Čačka, dok će treći sistem biti oko Smederava i Aleksinca.
Kako je objasnio, radi se o kanalima koji su ranije služili isključivo za odvodnjavanje, a sada se stavljaju velike pumpe koje će prepumpavati vodu ili iz kanala Dunav-Tisa-Dunav ili iz okolnih reka kada je suša i nema vode, pa će poljoprivredni proizvođači moći da iz tih kanala navodnjavanju njive.
Izvor: Beta/021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde