Počela prva Novosadska nedelja ponosa

Prva Novosadska nedelja ponosa, u okviru koje će se održati i Novosadski prajd, svečano je otvorena u Skupštini grada Novog Sada.

Narednih pet dana na više lokacija u gradu biće održane tribine, predstave i izložbe. Centralni događaj, prvi Novosadski prajd, biće održan u petak na Trgu slobode u podne.

Novosadska nedelja ponosa održava se u sedmici u kojoj se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Nedelju ponosa organizuje grupa “Izađi” iz Novog Sada, uz podršku Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 i Grada Novog Sada.

“Cilj Novosadske nedelje ponosa je da prikaže probleme kojima se LGBT zajednica susreće svakodnevno. Da ukaže na to da je nasilje zasnovano na mržnji prema LGBT zajednici sveprisutno u našem društvu, kako u Beogradu, tako i u Novom Sadu i u svim mestima u Srbiji. Želimo da prikažemo da LGBT osobe postoje i van velikih gradskih centara, da postoje na teritoriji čitave Srbije i da je potrebno da se čuje i njihov glas”, naveo je Filip Kocevski iz grupe “Izađi”.

Vukašin Grozdanović, koordinator Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019, smatra da je važno govoriti o pravima mladih, posebno mladih iz LGBT zajednice.

“Ove aktivnosti su se organizovale i proteklih godina, jer je svakako bilo važno to nametnuti kao temu. Da razgovaramo o pravima, pravima mladih. Pogotovo pravima mladih iz LGBT zajednice. Da vidimo kako možemo da ne disriminišemo. Kako mogu da ostvare svoja prava i kako možemo zajedno da se borimo za bolje društvo”, zaključio je Grozdanović.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde