Počela modernizacija pruge Beograd-Budimpešta

Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta počeli su danas na Železničkoj stanici u Zemunu, a svečanom početku tih radova prisustvovala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je rekla da je taj projekat važan jer je i prvi prekogranični projekat u okviru Inicijative 16+1 i prvi tripartitini ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske.

U danu početka radova na modernizaciji pruge i to na deonici Beograd Centar – Stara Pazova Brnabić vidi simboliku, budući da se pre toga sastala sa kineskim premijerom Li Kećijangom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Navela je da je u Budimpešti na Samitu 16+1 sa ponosom predvodila delegaciju Srbije, koja ima najveći broj projekata u Inicijativi “Pojas i put”, ali i u okviru manje inicijative saradnje Centralne i Istočne Evrope sa Kinom.

Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji je oko dve milijarde dolara.

U okviru projekta, prva deonica na kojoj započinju radovi je Beograd Centar – Stara Pazova.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 km/sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 km/sat.

Deonica od Beograda do Stare Pazove dužine je 34,5 kilometara. Radove na toj deonici će izvoditi “China Railways Inrternational” i “China Communications Construction Company”, a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara.

Izvor: Tanjug, RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde