Plate naučnika po starom, od 75.000 124.000 dinara

Vlada Srbije donela je Uredbu o raspodeli novčanih sredstava akreditovanim naučno-istraživačkim organizacijama, koja važi godinu dana.

Ona predstavlja prelazno rešenje do početka potpune primene Zakona o nauci i istraživanjima, donetog prošle godine, koji predviđa institucionalno finansiranje naučnih institucija, pišu „Novosti“ u izdanju od utorka.
Primena ovog zakona počela je 1. januara, a on je predvideo mogućnost da se najduže u trajanju od dve godine donesu prelazna rešenja, poput ove uredbe kojom su, inače, obezbeđena sredstva za plate naučnika, plaćanje režija i materijalnih troškova istraživanja.
Unutrašnju preraspodelu sredstava vrši direktor instituta ili dekan fakulteta, a oni su bili dužni da Ministarstvu prosvete dostave detaljan godišnji plan rada i spiskove zaposlenih, kako bi novac na vreme bio uplaćen.
Plate naučnika biće iste kao i do 31. decembra 2019. sa pripadajućim povećanjem u 2020. godini, a ono iznosi 10 odsto, koliko je Vlada povećala plate za nauku„, kaže za „Novosti“ Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije.
To znači da će raspon plata u nauci biti između 75.000 dinara, koliko ima naučnik najniže kategorije, do 124.000 dinara, koliko mesečno prima naučnik sa najvišim zvanjem.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde