Pastor: Na redu nadležnosti i finansiranje Vojvodine

NOVI SAD –

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže da bi do kraja godine na dnevni red trebalo da dođu zakoni o nadležnostima i finansiranju Vojvodine i da je to i ustavna obaveza.

Ističući da nije od presudne važnosti da li će inicijator zakona biti pokrajinska skupština ili republička vlada, Pastor je za Novosti rekao da je SVM, čiji je lider, sa SNS u avgustu prosle godine potpisao koalicioni dogovor čije deo je i pitanje finansiranja.

Tu zajednički preuzetu obavezu oročili smo do kraja 2017 godine, pa se nadam da ćemo u ovoj godini pristupiti tom poslu i okončati ga“, kazao je Pastor.

Beograd, 17. aprila 2014.- Koalicioni sporazum sa SNS o formiranju buduce vlade najverovatnije ce biti poptpisan sredinom sledece sedmice, najavio je danas predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara Istvan Pastor (na slici).Pastor je nakon sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem na pitanje da li je koalicija sa SNS uvod u rusenje aktuelne valsti u Vojvodini odgovorio da ta stranka gradi partnerske odnose i da nikoga ne zeli da rusi.FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Prema njegovim rečima, bitno je da u izradi zakona učestvuju predstavnici i pokrajinskog i republičkog nivoa, a reč je o dva uzajamno povezana zakona – o nadležnostima i finansiranju.

„Logika diktira da se prvo uredi pitanje nadležnosti, jer se na osnovu toga može stvarati budžetski okvir u zakonodavnom smislu“, rekao je on.

Pastor je istakao da je zadovoljan saradnjom sa SNS, navodeći da je za SVM bitno što ih, bez obzira na razlike u veličinama, SNS prihvata kao ravnopravnog sagovornika.

Pastor je rekao da nekoliko godina poznaje novu premijerku Anu Brnabić, da ceni njen odnos prema obavezama, marljivost i odanost, da sa njom ima veoma dobru komunikaciju i veruje da će saradnju još više produbiti.

On misli da je dugoročno moguće istovremeno negovati odnose i sa EU i sa Rusijom, a da je srednjoročno neophodno da EU konsoliduje svoje odnose sa Rusijom i da je to evropski interes.

„Danas to ne izgleda tako i nema javnih zagovornika takvog odnosa, ali mislim da je neophodan. Iz mog ugla, interes Srbije je jasna putanja ka EU, ali da pritom ne uništava odnose sa Rusijom, Kinom, ni s bilo kojim drugim značajnim igrače na globalnoj politočkoj sceni“, rekao je Pastor.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde