Panel: Obezbediti bolje uslove da bi mladi manje odlazili

U okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera održan je i panel o budućnosti mladih, na kojem su govorili gradonačelnik Tirane Erion Veliaj i premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto.

Učesnici panela saglasni su da je problem odlaska mladih iz zemalja regiona očigledan i da je na nosiocima javnih funkcija da obezbede bolje uslove za život mladih. Ako ne slušamo mlade, onda neće imati ko da nas nasledi, kad odemo u penziju, rečeno je na panelu.

„Sve generacije, iz cele regije odlaze. Odoše svi u Nemačku, gde trenutno ima milion radnih mesta. Ono što mi moramo ponuditi mladima je ono što oni zaista misle da im fali. Mi smo napravili jedno istraživanje u Sarajevu, gde smo ih pitali šta im najviše fali. Rekli su da im najviše fali kvalitet života, pa borba protiv korupcije. Tek onda idu ekonomske prilike, prilike za posao i slično“, rekao je Edin Forto u izjavi datoj medijima neposredno pre panela.

Omladina, smatra on, želi da dobro živi, da su slobodni, da nema barijera u kretanju.

„Oni ne žele da se više dešava da, kad odu u zapadnu Evropu, ne kažu kako ovde sve funkcioniše, samo kod nas ne funkcioniše. Moramo im pružiti ugodan život i sve drugo će onda doći samo od sebe“, rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera počeo je danas u Novom Sadu i okupio oko 200 mladih društveno angažovanih ljudi sa prostora Zapadnog Balkana.

Oni će tokom tri dana diskutovati sa političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima koji opterećuju svakodnevicu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde