U svetu je zabeleženo gotovo 14 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, a od kovida 19 preminulo je više od 592.000 ljudi. Oporavilo se više od 8,2 milion inficiranih. Najviše zaraženih i preminulih je u SAD, Brazilu i Indiji.

Negativni rekord i za Japan – 623 zaraženih

Vlasti Japana zabeležile su najviši dnevni rast infekcija još od 10 aprila – 623, ukupno 24.185.

Po broju novozaraženih prednjače Tokio i drugi grad po veličini Osaka kao i prefekture Kaganava, Čiba i Saitama.

Nije bilo novih smrtinh slučajeva.

Od početka pandemije od kovida 19 preminulo je 998 obolelih.

UN: G-20 da pomogne, zemljama sa niskim primanjima preti haos

Zvaničnik Ujedinjenih nacija zadužen za humanitarnu pomoć kritikovao je najrazvijenije države sveta za, kako je rekao, kratkovidost u odgovoru na kovid 19, ukazujući da bi njihov neuspeh da podrže zemlje u razvoju mogao da pogorša posledice pandemije za desetine miliona ljudi.

Pandemija u sadejstvu sa globalnom recesijom mogao da napravi haos u krhkim i zemljama sa niskim primanjima, upozorava Mark Lokok, podsekretar za humanitarna pitanja.

“Ako se sadšnji trendovi zadrže pandemija i ekonomska kriza mogli bi da gurni 265 miliona ljudi u glad i globalni rast siromaštva prvi put u poslednjih 30 godina”, ističe Lokok.

Lokok je pozvao članice G-20 da doniraju 10,3 milijarde dolara kako bi podržale 63 ugrožene države. Kako navode UN, do 12. jula donirano je samo 1,64 milijarde dolara.

Dobrovoljci koji su primili rusku vakcinu pušteni iz bolnice

Nova vakcina protiv korona virusa u Rusiji testirana je na prvih 18 dobrovoljaca, koji su u četvrtak otpušteni iz bolnice pošto se dobro osećaju.

Učesnici testiranja poslati su kući iz vojne bolnice “Burdenko”.

Prvu grupu dobrovoljaca činile su dve podgrupe – prva podgrupa je primila prvu komponentu, a druga podgrupa drugu komponentu vakcine, i konačno, 28 dana nakon vakcinacije oni su otpušteni iz bolnice.

Najviši skok zaraženih u australijskoj državi Viktorija

Iako se stanovnici Melburna, prestonice Viktorije nalaze u karantinu, ta australijska država beleži najviši rast zaraženih drugi dan zaredom.

Premijer Viktorije Danijel Endrus kaže da je 57 slučajeva povezano sa žarištima unutar karantina, dok se ostali još ispituju.

Dodao je da su još tri osobe preminule od posledica kovida 19.

SAD: Najviše obolelih broj u jednom danu 74.500

U Sjedinjenim Američkim Državama potvrđeno je novih 74.500 slučajeva koronavirusa, što je najveći broj zabeležen u jednom danu od početka pandemije u toj zemlji.

Prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins”, time je ukupan broj obolelih porastao na više od 3.570.000, prenosi Bi-Bi-Si.

U poslednja 24 sata od kovida 19 je preminulo oko 1.000 osoba, ukupno više od 138.000.

Južnoafrička Republika prestigla Meksiko i Čile po broju zaraženih

Južnoafrička Republika pretekla je Meksiko i Čile po broju potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Prema podacima južnoafričkog Ministarstva zdravlja i američkog Univerziteta “Džons Hopkins”, Južna Afrika je sada šesta zemlja sveta po broju zaraženih.

U toj zemlji je od početka pandemije registrovan 324.221 inficirani koronavirusom, što je više od polovine zaraženih na celom afričkom kontinentu, prenosi AP.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, od početka pandemije je reegistrovano 4.669 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Više od dva miliona zaraženih u Brazilu, nema znakova smirivanja

Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu premašio je u dva miliona, a preminulo je skoro 77.000 ljudi, saopštilo je brazilsko ministarstvo zdravlja.

Za manje od mesec dana više od milion stanovnika je obolelo, a po svim parametrima malo je naznaka da će broj početi da se smanjuje, prenosi Bi-bi-Si.

Epidemija se širi sve brže, a dnevno je registrovano skoro 40.000 novih slučajeva.

Brazil, u kome živi oko 210 miliona ljudi, druga je zemlja na svetu po broju obolelih, međutim predsednik te zemlje Žair Bolsonaro, koji se i sam inficirao, nastavlja da ignoriše savete stručnjaka i ignoriše mere i socijalno distanciranje.

U toj zemlji do sada je od kovida-19 preminulo više od 74.000 osoba, ali se veruje da je i broj žrtava i broj obolelih znatno veći.

Ukupan broj zaraženih u Indiji prešao je milion, dok vlasti te zemlje beleže najveći dnevni skok infekcija i smrtnih slučaja od kovida 19.

Prema poslednjim podacima, registrovano je 34.956 novozaraženih. kao i negativni rekord po broju preminulih – 687.

oro 35.000 novozaraženih, 687 preminuli

Najteža situacija u vezi sa pandemijom i dalje je u SAD, gde više desetina saveznih država beleži porast novih slučajeva zaraze.

Kontrola vozila na auto-putu ka Melburnu

Od početka epidemije obolele su 3.483.832 osobe, a preminulo 136.938, prenosi Rojters.

Prema posednjim podacima, španske vlasti zabeležile su najviši dnevni skok broja zaraženih od 10. maja – 580, ukupno 258.855.

Direktor Centra za hitne medicinske slučajeve Fernando Simon rekao je da su za trend rasta odgovorne pokrajine Aragon i Katalonija, sa 70 odsto novoinficiranih.

Britanski nacionalni centar za sajber bezbednost objavio je da hakeri iza kojih stoji ruska vlada pokušavaju da ukradu istraživanja o načinu lečenja i vakcini za kovid 19 iz akademskih i farmaceutskih institucija širom sveta.

Većina balkanskih zemalja regiona ponovo registruje više desetina novih slučajeva infekcije – Severna Makedonija 93, Hrvatska 86, Crna Gora 60, dok je najteže u Rumuniji sa čak 777 zaraženih za 24 časa.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde