Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.

Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.

Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.

Posebno su štetne namirnice kao što su:

jako začinjena jela
pečena, pržena i pohovana hrana
masna mesa i mesni proizvodi
pića sa kofeinom
slatkiši
gazirina zaslađena pića
preterano rashlađena pića

Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećavaju, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.

Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.

Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.

Osim što će vam biti manje vrućina, sa ovakvom ishranom možete i brzo da korigujete telesnu težinu!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde