Otvorena laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠSS) od danas je bogatija za Laboratoriju za veštačku inteligenciju i robotiku. U okviru ove laboratorije studenti će u timovima raditi na projektima iz oblasti robotike i veštačke intaligencije, što će doprineti obrazovanju kadrova u ovoj oblasti koja beleži konstantnu tendenciju rasta.

Laboratoriju je otvorio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, a tim povodom Milošević je izjavio da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.

Direktorka VPŠSS Jelena Damjanović izjavila je da će otvaranjem ove laboratorije studenti dobiti mogućnost da praktično primene sve ono što već uče u teoriji.

Studenti ovog programa imaće priliku da, uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima. Na taj način će kroz praktičnu nastavu proveriti i povezati stečena znanja iz više predmeta, razvijati timski i preduzetnički duh, unaprediti svoje „meke veštine“ i veštine komunikacije, bliže se upoznati sa izazovima rada u preduzećima, ali i sa budućim potencijalnim poslodavcima.

Profesor iz oblasti veštačke intaligencije Jovan Njegić naglasio je da razvoj veštačke intaligencije i robotike može biti dobar osnov za napredak nekog društva, ali i opasnost ukoliko se kao društvo na vreme ne uključimo u ovaj razvojni proces.

Laboratorija je formirana uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru projekta Razvoj visokog obrazovanja, kao i uz pomoć nekoliko kompanije iz ove oblasti.

PODELI
Prethodni članakObnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza
Sledeći članakNastavljeno uklanjanje montažnog mosta na desnoj strani Dunava
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde