Otvorena laboratorija za veštačku inteligenciju i robotiku

Visoka poslovna škola strukovnih studija (VPŠSS) od danas je bogatija za Laboratoriju za veštačku inteligenciju i robotiku. U okviru ove laboratorije studenti će u timovima raditi na projektima iz oblasti robotike i veštačke intaligencije, što će doprineti obrazovanju kadrova u ovoj oblasti koja beleži konstantnu tendenciju rasta.

Laboratoriju je otvorio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, a tim povodom Milošević je izjavio da je naša obaveza da pratimo sve ono što čini obeležje četvrte industrijske revolucije, a to su digitalizacija u ekonomiji, ali i moderni studijski programi koji su oslonjeni na internacionalizaciju i snažnu povezanost sa privredom.

Direktorka VPŠSS Jelena Damjanović izjavila je da će otvaranjem ove laboratorije studenti dobiti mogućnost da praktično primene sve ono što već uče u teoriji.

Studenti ovog programa imaće priliku da, uz mentorstvo profesora iz više nastavnih predmeta i stručnjaka iz prakse, učestvuju u projektno orijentisanim praktičnim zadacima, koji će predstavljati simulaciju rada u preduzećima. Na taj način će kroz praktičnu nastavu proveriti i povezati stečena znanja iz više predmeta, razvijati timski i preduzetnički duh, unaprediti svoje „meke veštine“ i veštine komunikacije, bliže se upoznati sa izazovima rada u preduzećima, ali i sa budućim potencijalnim poslodavcima.

Profesor iz oblasti veštačke intaligencije Jovan Njegić naglasio je da razvoj veštačke intaligencije i robotike može biti dobar osnov za napredak nekog društva, ali i opasnost ukoliko se kao društvo na vreme ne uključimo u ovaj razvojni proces.

Laboratorija je formirana uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru projekta Razvoj visokog obrazovanja, kao i uz pomoć nekoliko kompanije iz ove oblasti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde