Otvoren 12. međunarodni književni festival

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, otvorio je sinoć dvanaesti Međunarodni novosadski književni festival koji je ove godine okupio oko 20 stranih i više od 30 domaćih pisaca, a speciajlni gost festivala je Švedska.

Mirović je tokom pozdravnog obraćanja, podsetio da je Novi Sad oduvek bio grad književnosti i književnika, gde su kroz vekove, živeli i stvarali naši najveći pisci, od rodonačelnika modernog srpskog romana Jaše Ignjatovića zatim Laze Kostića, do Miroslava Antića i Aleksandra Tišme koji su duboko i trajno obeležili našu noviju književnost.

Domaćin manifestacije i umetnički direktor festivala, Jovan Zivlak, istakao je da je poezija osnova društvenosti u starom veku i takođe osnova moderne emancipacije, dodajući da je Novi Sad učestvujuću kao „Grad pesnika“ u sličnoj manifestaciji još u 19. veku igrao veliku ulogu u emancipaciji naše kulture i našeg društva.

U okviru festivala biće uručena 12. Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad i 57. Brankova nagrada.

Programi će se odvijati na Trgu mladenaca, u Biblioteci grada Novog Sada, Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu, klubu „Absolut“, na balkonima u Zmaj Jovinoj, restoranu „Marina“, u Sremskim Karlovcima, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Otvaranju 12. Međunarodnog novasdskog književnog festivala prisustvovali su i predsednik Matice srpske, Dragan Stanić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta,Zoran Đerić, kao i članovi Društva književnika Vojvodine.

Foto: APV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde