Ljubavni napitak10. 17. februara, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Prvi put u ovoj sezoni, sa gošćom Zojom Ražok, sopranistkinjom iz Ukrajine u ulozi Adine. Komična opera u dva čina Gaetana Donicetija je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 10. i 17. februara 2018. na sceni „Jovan Đorđević“ sa početkom u 19 časova.

Interpretacija srednjovekovne legende o ljubavnom napitku daje priči novo značenje prema kojem su ljudi u mogućnosti pružiti dobrotu i ljubav i bez pomoći čarobnog eliksira. Reditelj Andrej Besčasnij je približio radnju našem vremenu, na početak 20. veka. Dirigent je Mikica Jevtić, a u ulozi Adinebogate devojke je gošća iz Ukrajine Zoja Ražok (10.2) / Darija Olajoš Čizmić (17.2), sopran, Nemorinomladi seljak je Saša Štulić tenor, narednik Belkore je Nebojša Babić (10.2) / Vasa Stajkić (17.2) bariton, nadrilekar Dulkamara je Željko R. Andrić, bariton. Učestvuju i: Marija Mitić Vasić (10.2) / Maja Andrić (17.2) kao ĐanetaVladimir Stojković kao PepinoVladislav Šeguljev kao AđutantDavid Vještica kao Notar, Hor i Orkestar SNP-a i ansambl Baleta SNP-a.

Komičnu operu Ljubavni napitak napisao je Gaetano Doniceti u samo dve nedelje (premijerno izvedena u Milanu, 1832). Zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, kao i melodioznoj i ležernoj muzici, vrlo brzo je postala jednom od najizvođenijih italijanskih opera 19. veka. Ova popularna komična opera bila je jedno od najzastupljenijih dela na repertoaru evropskih operskih kuća. Opera preporučuje muziku kao univerzalni lek zbog toga što poseduje čarobne osobine koje Dulkamara (u prevodu: slatko-gorak) pripisuje sopstvenom eliksiru koji nesrećne vraća u život, služeći dobrobiti čovečanstva. Čuvena je tenorska arija Nemorina Una furtiva lagrima, te duet Adine i Nemorina iz prvog čina.

Zbog velikog interesovanja publike ulaznice su već u prodaji, po prazničnom popustu, dve ulaznice po ceni jedne, na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde