Održana tribina Novi Sad 1748-2018 – Od Petrovaradinskog šanca do Evropske prestonice kulture

Tribina „Novi Sad 1748-2018 – Od Petrovaradinskog Šanca do Evropske prestonice kulture“ održana je u Istorijskom arhivu Novog Sada u organizaciji Centra za društvenu stabilnost.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao jedan od govornika na tribini, naglasio je da Novi Sad uspeva, tokom nešto manje od tri veka, da spaja na prvi pogled nespojivo. Kako je rekao, Novi Sad predstavlјa multinacionalnu, multikonfensionalnu i multikulturalnu sredinu koja, kao Srpska Atina, neguje snažan nacionalni identitet, i kombinacija tih vrednosti daje kvalitet Novom Sadu.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić ocenio je da su ovakve tribine model komunikacije između struke, vlasti i građana u kojoj se izražava značaj kapitalnih događaja za Novi Sad. On je naglasio da je važno sagledati šta je Novi Sad prošao da bi postao slobodan kralјevski grad u smislu političke, društvene, duhovne i ekonomske samostalnosti, posebno zbog toga što su decentralizacija i jačannje lokalne samouprave procesi za koje se danas zalaže Evropa.

Istoričar Srđan Graovac u ime organizatora Tribine rekao je da je 2018. godina velikih jubileja odnosno da se navršava 270 godina od kako je Novi Sad stekao status slobodnog grada, 170 godina od kada je proglašena Srpska Vojvodina i 100 godina od proglašenja prisajedinjenja Vojvodine Kralјevini Srbiji. Kako je ocenio, Tribina je dobra prilika da se osim istorijskog konteksta, sagledaju aktuelni izazovi i perspektive Novog Sada.

Namera organizatora je da građanima Novog Sada, kao i široj javnosti u zemlјi ponude odgovore na uvek aktuelna pitanja koja se odnose na karakter istorijskih, političkih, kulturoloških i socioloških okolnosti koje su uslovile identitetski, duhovni i urbanistički razvoj gradskog naselјa , dok je cilј tribine  i poseban osvrt na činjenicu da je Novi Sad oplemenjen i prestižnim titulama Omladinske i Evropske prestonice kulture za 2019. i 2021. godinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde