Od danas obavezno nošenje maski i na otvorenom, raste broj obolelih

Krizni štab je odlučio da od danas nošenje maski bude obavezno i na otvorenom, dok se lokalnim samoupravama zabranjuje da izdaju dozvole za okupljanja, izjavila je zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je rekla da će od ponedeljka Arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19.

Kisić je navela da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano više od 200 obolelih.

Ovo su nove odluke Kriznog štaba:

  • Nošenje maski od sada je obavezno svuda – i na otvorenom prostoru
  • Lokalnim samoupravama je zabranjeno da dozvoljavaju i izdaju dozvole za različita okupljanja za veći broj ljudi
  • Beogradska Arena od ponedeljka će ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida 19
  • Uslužni objekti dužni su da imaju odgovorno lice za spovođenje mera unutar objekta

Krizni štab Vlade Srbije danas je održao sednicu zbog povećanog broja novozaraženih virusom korona, kojih je dva dana za redom više od 200.

Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević istakla je da su opšte preventivene mere, fizička distanca i nošenje maske, osnovne mere koje spasavaju živote.

“Pooštravaju se sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene. Iako je ogranicenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera da su bila organizovana slavlja i okupljanja. Izdaje se zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja”, rekla je Kisić nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila da maske moramo da nosimo svi, svuda, uključujući otvorene prostore.

“To je mera koja je efikasna i treba da je se pridržavamo. Ta mera je obavezujuća”, rekla je Kisić.

Do sada je nošenje maski bilo obavezno samo u zatvrenom prostoru, dok je u otvorenom prostoru bilo potrebno nositi masku samo u slučaju kad je nemoguće obezbediti distancu veću od dva metra, kao što je na primer čekanje u redovima ili na autobuskim stajalištima.

Maske su do sad bile obavezne i u školama, gde je bilo dozvoljeno njihovo skidanje samo kad se sedi u klupama i to dok učenici slušaju nastavu, ne i dok odgovaraju.

Deca pak, koja idu u jaslice, vrtić ili predškolsko nisu u obavezi da iste nose dok se nalaze u prostorijama predškolskih ustanova.

Kazne za nenošenje maski u školama jasno propisane, ali su propisi po pitanju njihove neupotrebe u vozililma graskog prevoza i zatvorenom propsu jasni.

Odluka o zabranjenom ulasku putnika u vozila bez zaštitne maske na snazi je od 6. jula ove godine, a za nepoštovanje ove odluke predviđena je kazna od 5.000 dinara. Za nenošenje maski u zatvorenom prostoru kazna je identična.

U ovom trenutku nije poznato da li će se visina kazni menjati. Ako do toga dođe, to je u nadležnosti Vlade Srbije, koja bi morala da o tome donese posebnu uredbu.

Sprovođenje odluke kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije uz asistenciju Komunalne milicije.

Ukoliko kažnjavanje za nenošenje maski postane deo Zakona o prekršaju, njegovo dejstvo bi moglo da bude prošireno, kao i način plaćanja ove kazne.

Tako bi, na primer, bilo očekivano da se građanima koji kaznu dobiju, omogući da, kao kod saobraćajnih prekršaja, istu plate u pola manje ukoliko to učine u roku od 8 dana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde