Od 1. januara “paušalci” do poreskih rešenja elektronski

Pixabay

Preduzetnici “paušalci” preuzimaće rešenja o porezu elektronskim putem uz elektronski potpis već do 15. januara, a iznose u rešenjima određivaće im softver, a ne poreski inspektor.

Do ovih novina u uredbi o paušalnom oporezivanju došlo je posle inicijativa “paušalaca” kojih je u Srbiji više od 110.000 i NALEDA.

Direktorka za regulatornu reformu NALEDA Jelena Bojović kaže da će na ovaj način “paušalci” unapred znati koje su im obaveze za godinu koja je na početku a da se ranije dešavalo da rešenja kasne i po nekoliko meseci pa i do dve godine.

“Sada će sve svoje obaveze unapred na početku godine a umesto inspektora koji je ranije procenjivao kolika će paušalna obaveza biti od ove godine to će raditi softver”, kaže ona i dodaje da postoji kalkulator i sistem koji generiše poresku obavezu.

Uredba koja će se primenjivati od 1. januara prepoznala je i stimulisala neke kategorije preduzetnika “paušalaca” kao što su mlade, početnici u poslovanju, porodilje, i preduzetnici koji se bave starim zanatima koji će imati umanjenje poreske osnovice.

“Oni su dobili posebne olakšice za obavljenje delatnosti”, kaže Jelena Bojović.

Nova pravila uticaće na smanjenje administrativnog opterećenja za preduzetnike paušalce jer će postupci pred poreskom upravom biti jednostavniji i efikasniji.

Indikativni kalkulator preko koga “paušalci” sami mogu da izračunaju kolika će im biti poreska obaveza za mesec dana rada imao je 46,5 hiljada prilika da izradi obračun.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde