Obustava rada u katastru u Novom Sadu i dalje traje

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu u Novom Sadu i dalje štrajkuju, a direktor Zavoda poručuje da je u toku „pokušaj organizovanja političkog štrajka“.
Vrata katastra u Novom Sadu i dalje su zaključana. Nezadovoljni materijalnim položajem, umanjenim primanjima, u nastojanju da se reši problem u vezi sa usklađivanjem primanja zaposlenih sa odlukom Vlade o povećanju zarada u javnom sektoru, radnici u katastru odlučili su da obustave rad. Štrajkom je u pitanje dovedena i mogućnost izdavanja dokumenata za ugrožene kategorije građana, a sindikalisti navode da odgovornost za to snosi poslovodstvo RGZ.
Direktor RGZ Borko Drašković obratio se zaposlenima otvorenim pismom u kojem navodi da je odgovoreno na ekonomske i socijalne zahteve članova sindikata, te da je ostalo još zaključivanje preciznog sadržaja dokumenta Sporazuma o prekidu štrajka.
On poziva radnike da „ne budu lakoverni“, navodeći da su sindikalni lideri amnestirani od zakonskih obaveza, dodajući da su postupili „ishitreno i nepromišljeno jer im je lako da druge podstiču na kršenje zakona, kada su sami zaštićeni“.
„Takozvane vođe štrajka organizuju obustavu rada, očigledno po nalogu nekog van naše institucije kome je u interesu da RGZ zadrži u prošlom veku kao zaostalu instituciju koju će svi lako kriviti za sopstvene propuste. Takozvane sindikalne vođe, njih 14, koji se predstavljaju za reprezente svih zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda, izazivaju bespotrebni štrajk, a cilj im je da naruše ugled RGZ-a i njegovih zaposlenih, koji smo zajedno teško gradili u proteklom periodu“, poručuje Drašković.
Predstavnici sindikata poručuju da je u štrajku više od 100 Službi za katastar u Srbiji. Oni smatraju da „besomučna kampanja poslovodstva RGZ-a protiv organizatora štrajka i zaposlenih koji su uzeli učešće u štrajku, nije pokazala rezultate“.
„Preostale Službe za katastar koje nisu u štrajku, izložene su pritiscima poslovodstva RGZ-a kao i delu sindikata koji je pod direktnim uticajem i kontrolom direktora RGZ-a. Nastupi u medijima i izjave poslovodstva i njegovih sindikalnih marioneta koji pokušavaju da opravdano nezadovoljstvo zaposlenih prikažu kao političku zloupotrebu radnika od strane sindikata najdrastičniji je primer pritiska na sindikate i kršenje prava na sindikalno delovanje. Bez ijednog konkretnog dokaza članovima Štrajkačkog odbora se lepe etikete i pripisuju politički mentori“, saopštili su Jedinstvena organizacija sindikata i sindikat „Nezavisnost RGZ“.
I dok direktor Drašković navodi da zaposleni imaju slobodu da budu politički aktivni i da se angažuju u političkim strankama, „gde politici i treba da bude mesto“, štrajkači negiraju tvrdnje o političkoj pozadini štrajka i postojanje mentora izvan RGZ.
Drašković optužuje one koji pokreću štrajk da povlače RGZ unazad, te da „udaljavaju instituciju od trendova za 21. vek“, ističući da su u prethodnom periodu postignuti izuzetni rezultati, što je prepoznato i od strane Svetske banke, pa je u poslednje tri godine registracija nepokretnosti u Srbiji unapređena za 18 mesta na Duing biznis list. I sindikati ukazuju na to da su ostvareni dobri rezultati, ali ističu da je to urađeno upravo zahvaljujući zaposlenima, koji, kako navode, „izgleda nemaju druga prava osim da rade i ćute“.
„Dok svim drugim službenicima primanja rastu, zaposlenima u RGZ se smanjuju. Više od 10 godina RGZ funkcioniše sa manjkom kadrova, a poslovi su uvećani višestruko. Primanja zaposlenih su u odnosu na 2012. godinu niža za skoro 20 odsto. Ono što vidi Svetska banka izgleda da ne vidi Vlada RS, pa na zahteve sindikata ne reaguje više godina unazad. Čak se i sporazumi koji su potpisani od strane predstavnika Vlade Srbije ne poštuju. U takvim okolnostima sindikati koji pokušavaju da pokrenu neke stvari i poboljšaju položaj zaposlenih, postaju žrtve i meta poslodavca“, dodaju sindikalisti.
Oni su pokrenuli inicijativu za nastavak pregovora uz uslov da se povuku sve odluke poslodavca pokrenute protiv učesnika u štrajku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde