Obeleženo 90 godina postojanja Vazduholpovnog saveza Vojvodine

11. marta 1928. godine, Mesni odbor Kraljevskog aerokluba u Novom Sadu, prerasta u Oblasni odbor Aerokluba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nadležan za Banat, Bačku, Baranju i Slavoniju do Broda, pa se ovaj datum uzima kao dan osnivanja Vazduhoplovnog saveza Vojvodine. Danas ,90 godina kasnije Vazduhoplovni savez Vojvodine proslavlja 90 godina postojanja, a tim povodom u amfitetru Spens-a održana je svečanost .

Generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Vojvodine, Željko Vuletić istakao je da su naši sportisti postizali do sada velike uspehe kako kod nas tako i u svetu, a da bi se uspesi nastavili potrebno je da se više mladih interesuje za ovaj sport.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez, podsetio je na to da istorijat Vazduhoplovnog saveza Vojvodine seže mnogo dalje od godine osnivanja, jer je prvi prelet nad vojvođanskom ravnicom zabeležen davne 1909. godine.

 

Jedan od članova Vazduhoplovnog saveza Vojvodine, jedriličar i pilot, Ivan Filko bavi se ovim sportom od 1969. godine. Svoje uspehe i nagrade više i ne pamti jer ih je, kako kaže, bilo previše.

Filko je dodao da je za bavljenje ovim sportom potrebna je ljubav, ali prema njegovim rečima nedostatak novca i razni propisi mogu postati problem.

 

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde