Obeležavanje Dana dece obolele od raka u petak na Trgu slobode u organizaciji NURDOR-a

Svakog 15. februara, Svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, tradicionalno će organizovati humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima više od 30 gradova širom Srbije.

U Novom Sadu, centralna manifestacija sa muzičkim programom biće organizovana na Trgu slobode, od 12 do 14 časova. Tačno u 13 časova, pod sloganom I ja se borim, simbolično će se poslati srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, u znak podrške ovim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama.

NURDOR se, zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima, već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih oboljenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. Kroz kampanju NURDOR podstiče kako pojedince, tako i kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavaju hrabrim mališanima i njihovim roditeljima proces lečenja.

Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara.

“Ove godine borimo se zajedno za novu Roditeljsku kuću u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, svedoci smo sve većeg broja dece kojima je ova podrška potrebna, a naši trenutni kapaciteti nisu dovoljni. Ovim putem pozivamo Novosađane da dođu u petak, 15. februara i svojim prisustvom se pridruže borbi svih nas za one kojima je naša podrška neophodna.” saopšteno je iz NURDOR-a.

Svi oni koji nisu u mogućnosti da dođu i pruže podršku, mogu da se priključe kampanji ’I ja se borim’ i tako što će donirati sredstva putem slanja SMS poruke na broj 1150 (svaka poruka iznosi 100 dinara).

Ove godine NURDOR obeležava 15 godina postojanja i za ovo vreme kroz ovo udruženje prošlo je više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega, više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica, a preko 1000, posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100.000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

Osim u Novom Sadu, tog dana, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci,

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde