Novi Sad zeleniji naredne godine

Do kraja godine, javno-komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo”, završiće realizaciju 26 projekata uređenja zelenila na teritoriji Novog Sada. Radove finansira gradska uprava za zaštitu životne sredine, a osnovni ciljevi su veća apsorpcija gasova, smanjenje buke i poboljšanje mikroklime.

U okviru pripremnih radova gotovo svi projekti, između ostalog,podrazumevaju i uklanjanje bolesnih, starih i oštećenih stabala i njihovu zamenu vrstama koje su otpornije na gradske uslove. U svim slučajevima, broj posađenih stabala višestruko nadmašuje broj uklonjenih.

Odabrane vrste i način sadnje, maksimalno su prilagođeni promenama-gušćem saobraćaju i većoj naseljenosti ovog dela grada u odnosu na pre nekoliko decenija.Projektanti ,,Gradskog zelenila” odabrali su grab,lipe, okruglaste forme jasena i bagrema, japanski javor i koprivić, a radovi se trenutno odvijaju u ulici Miše Dimitrijevića.

„Odnos novoposađenih stabala je osam prema jedan,i ukoliko se nastavi sa ovakvim investicijama grada,zaista su za svaku pohvalu. Mi ćemo u narednih nekoliko godina doći do željenih 20% zelenila,koliko propisuje Evropska unija za urbane sredine”, izjavio je Ivan Nožinić iz JKP Gradskog Zelenilo.

Planirana je i rekonstrukcija više od 100 metara žive ograde, kao i obnova blizu 500 kvadratnih metara travnjaka. U cilju što bolje zaštite sadnica i travnjaka od nesavesnih vozača, biće postavljeni i metalni stubići. Rok za završetak radova najavljen je do kraja decembra.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde