Novi Sad preuzima Radnički i deo zaposlenih Otvorenog univerziteta

Novosadska vlast će u petak, 26. januara na sednici Skupštine grada doneti odluku o preuzimanju zgrade spaljenog Radničkog univerziteta, kao i dela zaposlenih Novosadskog otvorenog univerziteta (NOU).

Pred novosadskim odbornicima će se naći dve odluke, prva kojom Grad traži od Vlade Srbije da 9/10 zgrade prebaci u javnu svojinu Novog Sada, a druga da se osnuje Novosadski dečiji kulturni centar u Radničkoj 20 i tu zaposli deo radnika NOU-a.

Konkretno, u prvoj odluci u prenosu vlasništva lokalna vlast navodi da 1/10 zgrade već poseduje, nakon što je taj deo dobila od “Dnevnik holdinga” 2009. godine na ime duga za poreze i druge dažbine. Kao razlog za ovaj zahtev Grad navodi da bi time što bi bio jedini vlasnik mogao da počne obnovu zgrade.

U samoj odluci se navodi da je spaljena zgrada u vlasništvu Republike, a pravo korišćenja imaju NOU i Grad od 2009. godine. Takođe, prilaže se i izvod iz katastra gde se vidi da je 29. novembra 2017. gradsko pravobranilaštvo podnelo zahtev za upis prava javne svojine Republike Srbije. Zanimljivo je da se sada po prvi put od 2000. godine pominje da je zgrada u vlasništvu države, s obzirom da je lokalna vlast ranije navodila da ne može ništa da uradi po pitanju obnove Radničkog jer je NOU vlasnik zgrade, što je potvrđeno i iz te ustanove. Ono što se iz ovog sada može zaključiti je da je uprava NOU-a našla zajednički jezik sa Gradom i pristala da se odrekne bilo kavih prava nad zgradom.

To potvđuje i druga odluka koja ide pred odbornike, a kojom se osniva Novosadski dečiji kulturni centar sa sedištem u Radničkoj 20. U pitanju je nova ustanova kulture koja će se potpuno finansirati iz budžeta grada. Prema informacijama koje su nam dostupne, NDKC će zapravo nastati tako što će Grad angažovati dosadašnje zaposlene na Novosadskom otvorenom univerzitetu, a koji već godinama rade preko Udruženja građanja “Društvo Raspustilište” baš u prostorijama pomenute ustanove u Radničkoj 20.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde