Novi Sad dobija privremene murale, rad istaknutog umetnika

Istaknuti srpsko-austrijski umetnik Igor Fridrih Petković, realizovaće u Novom Sadu transkulturalni projekat “Prelaženje mostova” (“Crossing bridges”), planiran u tri faze, od kojih se prva odvija od 30. oktobra do 3. novembra.

Prvi deo projekta obuhvata interdisciplinarnu stručnu diskusiju praćenu emitovanjem umetničkih video radova, zatim radionice koje rezultuju privremenim umetničkim intervencijama u javnom prostoru, predavanje u šetnji i završni događaj, i dešava se na različitim lokacijama u gradu, uključujući MSUV, most Dugu i obe obale, kao i Kuću bana Jalečića u Petrovaradinu.
Radionice su namenjene studentima umetničkih fakulteta i lokalnim umetnicima, koji će učestvovati u oblikovanju budućih privremenih “murala” i elemenata prostorne instalacije “Baci pogled preko reke” i njihovoj realizaciji na obalo-utvrdi Dunava i stubovima rasvete na mostu Duga. Studenti i umetnici zainteresovani za učešće na radionicama mogu da se prijave na most@itsch.org do 30. oktobra.
Privremeni karakter “murala” reflektuje promenljivost istorijskih okolnosti na datom geografskom području, gde je Dunav dugo bio prirodna prepreka i granica različitih država, dok istovremeno svojim tokom povezuje najveći broj evropskih država. “Murali” će biti izrađeni od organskih materijala – prašine, uglja, peska i pigmenata, i kao takvi bi trajali do prve kiše ili promene vodostaja Dunava, kada bi ih sprala i odnela voda.
Izvor: 021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde