Novčane nadoknade za doniranje jajnih ćelija

Blizu 9.000 dijagnoza postavljeno je od početka akcije besplatnih preventivnih pregleda, izjavio je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar i najavio da će u sledećoj godini biti nastavljeno zapošljavanje mladih lekara, ulaganje u novu listu lekova za najteže bolesti, a da će država isplaćivati novčane naknade za davaoce reproduktivnih ćelija.

Lončar je rekao da je u akcijama besplatnih pregleda, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, kod 8.764 pacijenata na vreme otkrivena bolest koja je izlečiva i dodao da su najčešće dijagnostikovane maligne bolesti, ali i druga oboljenja koja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

”Akciju smo pokrenuli da podignemo svest građana o preventivnim pregledima, kao i da pomognemo starijim građanima koji su čuvali unučiće i zbog toga nisu stizali da u toku radne nedelje zakažu pregled, ali i ljudima koji rade na takvim mestima gde ne mogu da odu kod lekara kada dobiju termin”, rekao je Lončar u Dnevniku RTS-a.

Upitan da li su na svojim radnim mestima bili i diplomci kojima su u petak uručeni ugovori o radu, Lončar je kazao da je u sistem uključeno više od 500 mladih lekara i oko 1.000 medicinskih sestara i tehničara.

On je naglasio da se neće stati kada je reč o zapošljavanju u zdravstvu i da će po zdravstvenim centrima u gradovima širom Srbije biti sprovođeni javni pozivi kako bi se utvrdilo koliko je lekara na biroima i sa kakvim prosecima.

Ministar je kazao da je nedavno započeto i zapošljavanje dodatnog broja serverki i spremačica kojih, takođe, nedostaje u zdravstvenim ustanovama.

”Strogo ćemo da kontrolišemo koeficijente kako bi im se isplaćivao prekovremeni rad. Ulažemo i u njih, a ne samo u lekare i medicinske sestre”, rekao je Lončar.

Na pitanje šta će u narednoj godini biti prioriteti kada je reč o ulaganjima u zdravstvu, budući da je iz budžeta opredeljeno 32 milijarde dinara, ministar je kazao da će to pre svega biti nova lista lekova – za karcinom pluća, hepatitis C, multiplusklerozu.

Najavio je da će do četvrtka biti završeni svi papiri i da će početi radovi na rušenju i izgradnji nove Infektivne klinike u Beogradu.

”Ali nije dovoljno ulaganje samo u infrastrukturu, ništa nam ne znači bez lekara i medicinskih sestara. Nastavićemo sa povećanjem plata i poboljšanjem uslova, radićemo sve da zadržimo lekare i sestre”, rekao je on.

Na konstataciju da je Srbija ove godine dobila banku reproduktivnih ćelija, ali da nema mnogo davalaca jajnih ćelija, ministar je kazao da će država od sledeće godine pronalaziti sredstva i isplaćivati nadoknade ženama i devojkama koje žele da doniraju jajne ćelije.

”Više nam se to isplati, nego da uvozimo jajne ćelije”, objasnio je Lončar.

Više od 21.000 građana na pregledima širom Srbije

Decembarski ciklus besplatnih preventivnih pregleda obavljen je u više od dve stotine zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, a pacijenti su mogli da urade tumor markere, kardiološke preglede i urade EKG i ultrazvučni pregled abdomena. Ukupno 21.439 građana danas je obavilo preglede.

Ovo je bila 17. akcija po redu, u okviru koje je do sada pregledano blizu 375.000 građana, a kod više hiljada njih otkriveno je ozbiljno oboljenje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

I u ovom ciklusu besplatnih preventivnih pregleda, odziv pacijenata bio je izuzetno dobar. Kao naveću prednost tih pregleda navode brzinu dolaska na red i brzinu dobijanja rezultata.

U Novom Sadu besplatni preventivni pregledi obavljani su u Kliničkom centru Vojvodine i Domu zdravlja na Limanu.

Ministar zdravlja  istakao je da veliki odziv i interesovanje građana za akciju preventivnih pregleda predstavlja jasnu i nedvosmislenu potvrdu značaja ove akcije ali i podrške aktivnostima Ministarstva zdravlja usmerenih ka prevenciji kao osnovi očuvanja zdravlja.

“Ministarstvo zdravlja zahvaljuje svim građanima na učešću i podršci akciji besplatnih preventivnih pregleda, koji će, usled velikog interesovanja, biti nastavljeni i u 2020. godini. Takođe, moram da naglasim i veliku posvećenost i izuzetan trud zdravstvenih radnika koji su i danas bili na svojim radnim mestima, i učinili sve da građani brzo i efikasno obave preglede“, istakao je Lončar.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde