Nepravilna upotreba pesticida dovodi do uginuća sve većeg broja pčela

U okviru „Meseca zaštite pčela“ danas je u Novom Sadu održan okrugli sto pod nazivom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe“. Tri okrugla stola održavaju se u okviru ovog programa, prvi je održan u Beogradu, današnji okrugli sto je drugi, dok će treći biti održan u Čačku. Cilj okruglih stolova je razmena ideja i predloga između pčelara, poljoprivrednika, stručnih službi i onih koji se bave prometom pesticida kako bi se napravila sveobuhvatna akcija u kojoj će svako odraditi svoj deo posla, a sve u cilju zaustavljanja masovnog trovanja pčela u Srbiji.

Kada pčelari odsele svoje pčele i tom prilikom naiđu na njivu ili parcelu koja je tretirana nelegalnim pesticidima – neonikotinoidima, koji su zabranjeni i kod nas i u Evropskoj uniji, ono što nastupa nakon nekoliko meseci je uginuće čitavih košnica.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović rekao je da ovakvo nesavesno postupanje ima višestruku štetnost i za poljoprivrednike i za pčelare.

Fitosanitarna inspekcija značajna je za rešavanje ovog problema jer se bavi sprečavanja nepravilne upotrebe pesticida i sprečavanjem upotrebe pesticida za vreme cvetanja. Prema rečima načelnika fitosanitarne inspekcije Nenada Milojevića prethodne godine 34 poljoprivrednika prijavljeni su za nepravilno korišćenje pesticida.

Akciju očuvanja pčela podržava i Pokrajina kroz različite podsticaje za razvoj pčelarstva. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da je Pokrajina tokom protekle godine, zajedno sa pčelarima Vojvodine, uložila preko 50 miliona dinara u razvoj pčelarstva. Radojević je istakao i da je očuvanje domaćeg fonda pčela veoma značajno u privrednom smislu jer izvoz meda beleži tendenciju rasta.

Akcija u okviru koje je organizovan i ovaj okrugli sto realizovana je u saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde