Osnova dobrog zdravlja je kvalitetna ishrana, a iz ove kategorije neretko se isključuju brza hrana, testo, slatkiši itd. Međutim, nedavno istraživanje je pokazalo da unošenje proteina iz biljne hrane, poput hleba ili testenina, smanjuje rizik od umiranja.

Dakle, studija pokazuje da nam žudnja za ugljenim hidratima zapravo čini dobro.

Učesnici ovog istraživanja su dobijali 15 odsto svog dnevnog unosa energije iz proteina. Od toga 40 odsto iz biljnih i 60 odsto iz životinjskih proteina.

Otkriveno je da konzumacija biljnih proteina povezana sa manjim rizikom oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Šta više, dokazano je da je mnogo zdravije jesti hleb, žitarice i testtenine nego konzumirati meso i jaja.

Pokazalo se da je 24 odsto niži rizik od smrti kod muškaraca i 21 odsto kod žena ukoliko se zameni konzumiranje jaja sa hranom koja sadrži biljne proteine. Kada su zamenili meso, rizik je pao na 13 odsto kod muškaraca i 15 odsto kod žena.

Tim koji stoji iza ovog istraživanja kaže da njihovi nalazi dokazuju da promena ishrane pojedinca može uticati na zdravlje i životni vek.

Moglo bi se reći da je ovo zaista dobra vest, koju smo najverovatnije svi čekali.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde