Nagrada za novosadski „Tamburica fest“

Svetski tamburaški festival „Tamburica fest“ proglašen je za najbolji festival etno muzike u Evropi a prestižna nagrada biće uručena na ovogodišnjoj muzičkoj manifestaciji koja će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

Pored naše čuvene „tamburice“, u konkurenciji su bili tradicionalni etno-festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini…

U obrazloženju za dodelu nagrade sa potpisom Dona Cvetkova, potpredsednika VAFA, naglašeno je da je „Tamburica fest“ posebna kulturna misija na svetskom nivou, festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski neguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

Na „Tamburica festu“ je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara sa svih meridijana a u njihovom muziciranju uživalo više od 500.000 posetilaca.

Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača: pobednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom delu kao i Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji obeležava 60 godina rada, Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova, finalisti emisije „Nikad nije kasno“ i Bajaga i instruktori, koji će neke od hitova otpevati u pratnji tamburaša.

Pored umetničkog, „tamburicu“, odlikuje i humanitarni kao i karakter društveno odgovorne manifestacije jer su deca bez roditeljskog staranja iz „Dečjeg sela“, pod patronatom festivala, koji je, takođe, uredio i renovirao čuveni sat na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Izvor: RTV

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde