Na Trgu slobode u Novom Sadu održan koncert “U zagrljaju zavičaja”

Koncert ”U zagrlјaju zavičaja” održan je na Trgu slobode u Novom Sadu, a u okviru manifestacije ”Dani Srpske u Srbiji 2019”. Tom prilikom nastupili su KUD ”Sonja Marinković” iz Novog Sada, KUD ”Veselin Masleša” iz Banjaluke, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ”Venac” iz Gračanice, a nakon njih publici se predstavila etno grupa ”Iva”. Prisutnima su se obratili predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Miliđević, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raselјenim licima APV Duško Ćutilo i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

– Novom Sadu je uvek velika čast da bude deo programa manifestacije ”Dani Srpske u Srbiji” jer ona je važna za očuvanje tradicije i negovanje kulturne baštine, kao i za dalјi razvoj naše plodotvorne saradnje. Ta je manifestacija izraz našeg jedinstva i pokazatelј odličnih odnosa, pre svega između građana Srpske i Srbije, pa onda i na nivou dve države. Ove godine program je, čini se, još bogatiji i raznovrsniji nego inače, i osim kulture baziran je i na obrazovanju i podsticanju zajedničkih poslovnih aktivnosti. Siguran sam da će večerašnji koncert i brojni drugi sadržaji ovogodišnjih ”Dana Srpske u Srbiji” samo doprineti čvrstini i kontinuitetu našeg velikog prijatelјstva – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Koncert su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raselјenim licima APV, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

– Republika Srpska ima značajnu korist od ove manifestacije, jer mi afirmišemo naš privredni, kulturni i svaki drugi identitet. Siguran sam da će ovaj događaj prerasti u tradiciju i da će ga negovati i buduća pokolenja. Ovim mi pokazujemo svetu da su naši odnosi transparentni, na zakonu zasnovani, kao i na sporazumu koji smo potpisali o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Republike Srbije – naglasio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Kako je ocenio potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, manifestacija govori o duhovnom jedinstvu građana, jer, rekao je, živimo u različitim državama ali baštinimo iste vrednosti.

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji 2019. trajaće do 10. septembra, a 23 programa biće održano u dvadeset jednom gradu Srbije i, kao i prethodnih godina, biće to od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde