Na probi časovi u jednoj smeni: Đaci rado u školi i posle nastave

Pilot-projekat jednosmenske nastave, čiji je glavni cilj, kako kažu u Ministarstvu prosvete, pružanje dodatne vaspitno-obrazovne podrške u učenju i razvoju učenika, počeo je da se primenjuje od 16. septembra u 204 osnovne škole i 111 izdvojenih odeljenja u Srbiji.

Dobro osmišljene aktivnosti nakon redovnih časova nisu obavezne, ali đacima koji to žele omogućavaju da besplatno učestvuju u različitim sekcijama, treninzima, radionicama, dopunskoj ili dodatnoj nastavi, te da urade domaće zadatke i odu kući rasterećeni. Osim toga, svaka škola ponaosob odlučuje koji će od ponuđenih pedesetak modela Ministarstva prosvete praktikovati.

Kreativno domaćinstvo, dečja ekonomija, govorništvo, kreativna matematika i odeljenjski vrtovi samo su neki od sadržaja koje nudi OŠ „Veljko Vlahović” u naselju Šangaj, po površini i broju učenika najmanja osmoletka u gradu, gde se nastava i dosad odvijala samo u jednoj smeni, a gde je kao izborni jezik moguće učiti i romski. Prioritetne uslove, kao što su dovoljan broj prostorija za isključivo prepodnevnu nastavu i posedovanje kuhinje, ispunila je i OŠ „Vuk Karadžić” na Salajci nakon nadogradnje završene ovog meseca, čime je dobila još 400 kvadratnih metara, odnosno četiri učionice, dva toaleta i jednu prostoriju za nastavnike, a zahvaljujući sredstvima iz buyeta Grada renoviranu kuhinju sa trpezarijom, u kojoj će učenici od prvog do četvrtog razreda moći da imaju i ručak.

Prema rečima direktora OŠ „Jovan Popović” Gorana Stevanovića, u novosadskoj osmoletki na Limanu 2 pilot-projekat biće za početak primenjen samo na treći razred, ali uz male dorade škola narednih godina može krenuti u potpunu jednosmensku nastavu.

Ministarstvo prosvete za ovu namenu ima u planu izgradnju novih škola, a već imamo potrebne kapacitete, budući da koristimo dva objekta, dodao je Goran Stevanović.

Ako bismo, dodao je, u manju zgradu u Ulici Ilije Đuričića 2, gde prepodnevnu nastavu već imaju đaci prvog i drugog razreda, a čiji jedan deo trenutno koristi vrtić PU „Radosno detinjstvo”, prebacili prva četiri razreda, rasteretili bismo veliku školu.

Ostale ustanove za osnovno obrazovanje koje pripadaju Školskoj upravi Novi Sad, a uključene su u pilot-projekat Ministarstva prosvete jesu „Žarko Zrenjanin” Obrovac (opština Bačka Palanka), „Đorđe Natošević” Novi Slankamen (Inđija), „Dobrosav Radosavljević – Narod” Mačvanska Mitrovica i „Branko Radičević” Kuzmin (Sremska Mitrovica), „Sava Šumanović” Erdevik (Šid), „Petefi Šandor” Bečej, „Branko Radičević” Savino Selo (Vrbas), „Petar Petrović Njegoš” Vrbas, „Milica Stojadinović Srpkinja” Vrdnik (Irig), „23. oktobar” Golubinci (Stara Pazova), „Milan Hadžić” Vojka (Stara Pazova), „Vuk Karadžić” Adaševci (Šid) i istureno odeljenje u Vašici, te „Sremski front” Šid.

Pilot-projekat biće praćen i evaluiran, a rezultati iskorišćeni u pripremi novog strateškog dokumenta za razvoj nacionalnog sistema obrazovanja u sledećoj deceniji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde