Američki arheolozi,su nedaleko od mikenske palate na Peloponezu, otkrili dve kraljevske grobnice stare oko 3.500 godina, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture a prenosi Radio televizija Srbije.
m

Mikenska civilizacija datira iz perioda između 1650. i 1100. godine pre nove ere i predstavlja izvor za brojne mitove i legende antičke Grčke, poput Trojanskog rata.

Kupolasti krovovi u blizini palate iz bronzanog doba u Pilosu srušili su se tokom antičkog perioda i toliko grobnice napunili zemljom da pljačkaši nisu mogli da uđu u grobnice i opljačkaju ih u potpunosti, preneo je AP.

U grobnicama su pronađeni zlatni pečatni prsten, zlatni amulet egipatske boginje, a Ministarstvo je istaklo da je otkriće važno jer osvetljava ranu fazu mikenske civilizacije.

Veća od dve grobnice dugačka je 12 metara, dok je druga za dve trećine manja, a obe pripadaju tolološkoj vrsti grobnice, masivne podzemne konstrukcije sa kupolama, čija je visina mogla da dostigne i 15 metara.

IZVORdnevnik.rs
PODELI
Prethodni članakRebić: Smanjen broj krivičnih dela, rekordna zaplena narkotika
Sledeći članakBanane mogu da vam spasu život! Evo kako!
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde