Na današnji dan 04.08

70. – Rimske snage prilikom gušenja jevrejskog ustanka zauzimaju i uništavaju Hram u Jeruzalemu.

1704. – U Ratu za špansko nasleđe, englesko-holandske snage su zauzele španski grad Gibraltar.

1737. – Bitka kod Banja Luke između vojska Austrije i Osmanskog Carstva. Osmanska vojska izvojevala je apsolutnu pobedu.

1789. – Parlament Francuske je, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1791. – Potpisan je Svištovski mir kojim je određena granica između Austrije i Otomanskog Carstva.

1914. – Nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost.

1916. – Danska je za 25 miliona dolara ustupila SAD deo Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Devičanska ostrva.

1944. – U skrovištu u Amsterdamu Gestapo je uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven je dnevni 14-godišnje devojčice Ane Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1954. – Britanski supersonični borbeni avion „Elektrik Lajtning P-1“ izveo je svoj prvi let.

1983. – Betino Kraksi je, kao prvi socijalista, preuzeo dužnost premijera Italije, postigavši rekord u dužini opstanka jedne italijanske vlade posle Drugog svetskog rata.

1992. – Milioni crnaca okončali su dvodnevni generalni štrajk protiv vlade belaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je ubijeno 30 ljudi.

1993. – Japanske vlasti izvinile su se zvanično ženama koje su tokom Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.

1993. – Snage bosanskih Srba osvojile su sve ključne položaje na planini Igman iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

1995. – Započela je Operacija Oluja, kojom je oko 250.000 Srba proterano iz svojih domova i krenulo, prema Bosni i SR Jugoslaviji.

1999. – U katastrofalnim poplavama u Kini poginulo je više od 400 ljudi, a dva miliona ostalo je bez domova.

2000. – Britanska kraljica majka Elizabeta proslavila je u Londonu 100. rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživela ceo jedan vek.

2001. – Palestina je izdala zvanično saopštenje o obustavi oružanih napada na Izrael. Ovaj poziv bez presedana ukazao je na neslaganje između palestinskih zvaničnika i militantne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001. – Predsednici Severne Koreje i Rusije, Kim Jong-Li i Vladimir Putin, potpisali su deklaraciju po kojoj se Pjong Jang mora pridržavati moratorijuma o raketnim probama do 2003. godine.
Izvor: nadanasnjidan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde