641. – Arapske vojne snage po naređenju kalifa Omara osvajaju Egipat. Kraj antike.

1519. – Španjolski konkvistadori ušli u Tenochtitlan, glavni grad carstva Asteka.

1520. – Po naredbi danskog kralja Kristijana II izvršen je pokolj više od 80 švedskih sveštenika i plemića. „Stokholmsko krvoproliće“ podstaklo je ustanak kojim je, pod vođstvom Gustava Vase 1521. Švedska oslobođena danske vlasti.

1620. – Odigrala se bitka kod Bele planine, prva bitka u Tridesetogodišnjem ratu, u blizini Praga.

1805. – Smederevski dizdar Muharem Guša Bošnjak predao je ključeve grada vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu. Tim činom Smederevo se uvrstilo među prve srpske varoši koje je Karađorđe oslobodio od Turaka.

1858. – Posle pobede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila međunarodno utvrđene granice prema Osmanskom carstvu, za koje su garantovale velike sile – Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.

1889. – Montana je postala 41. država SAD-a.

1895. – Nemački fizičar ilhelm Konrad Rendgen (njem. Wilhelm Conrad Röntgen) otkrio je iks-zrake koji su po njemu nazvani Rendgenovi zraci. Za taj izum dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku.

1910. – Počelo deseto službeno Svjetsko prvenstvo u šahu 1910. – II. između Schlechtera i Janowskog.

1917. – Sovjet narodnih komesara uspostavljen je kao nova vlada Rusije s Lenjinom na čelu. Lav Trocki postao je komesar za inostrane poslove, a Staljin komesar za narodnosti.

1923. – Sprečen je pokušaj Adolfa Hitlera u Minhenu da s generalom Erihom Ludendorfom izvede Pivnički puč. Vođa nacista uhapšen je četiri dana kasnije i osuđen na pet godina zatvora, ali je krajem 1924. amnestiran. Tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu „Majn kampf“ (Moja borba), koja je kasnije postala biblija nacizma.

1931. – U Jugoslaviji održani parlamentarni izbori na koje je od 3,5 miliona izašlo 2,3 miliona birača.

1937. – Nacisti su u Minhenu prikazali film „Večni jevrejin“.

1941. – Osnovana je „Albanska komunistička partija“.

1942. – Savezničke snage pod komandom generala Dvajta Ajzenhauera počele su iskrcavanje u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu. Borbe protiv nemačko-italijanskih trupa završene su 13. maja 1943. pobedom Saveznika.

1944. – U Narodnooslobodilačkoj borbi oslobođeni su Štip, Negotino i Struga.

1959. – Ujedinjena arapska republika i Sudan potpisali sporazum o iskorišćavanju vode reke Nil.

1960. – Džon F. Kenedi pobedio Ričarda Niksona na predsedničkim izborima i tako postao najmlađi čovek koji je ikada izabran na tu funkciju.

1971. – Objavljen je četvrti po redu album čuvene britanske grupe Led Zeppelin, na kom se nalazila i njihova najpoznatija pesma „Stairway to Heaven“.

1971. – Na djelomice ponovljenim izborima u Filipinima, nacionalna stranka predsjednika Marcosa izgubila je dvotrecinsku vecinu.

1977. – Grčki arheolog Manolis Andronikos otkrio je grobnicu Filipa II Makedonskog u Kutlešu (Vergina).

1989. – Daglas Vajlder izabran je za guvernera Virdžinije, kao prvi crnac u istoriji SAD koji je postao guverner jedne američke države. Istog dana Dejvid Dinkins izabran je za prvog crnog gradonačelnika Njujorka.

1991. – Jugoslavenska ratna mornarica sprovela pomorsku blokadu Hrvatske.

1992. – Združenim napadom jedinica Vojske Hrvatske, HVO-a i Armije BiH na Nevesinje počela jedna od najžešćih bitaka Rata u BiH, poznata kao Mitrovdanska ofanziva.

1995. – Republika Makedonija zvanično je postala 38-a članica Saveta Evrope.

1998. – Sud u Bangladešu osudio je na smrt 15 bivših oficira, optuženih za ubistvo bangladeškog predsednika šeika Mudžibura Rahmana u vojnom udaru u avgustu 1975.

2001. – Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Srbije („crvene beretke“) počeli su protest u centru za obuku u Kula. Četiri dana kasnije oni su transporterima blokirali ceo centar i deo auto-puta u Beogradu. Protest je završen 17. novembra nakon pregovora s vladom Srbije.

2001. – Francuski gornji dom parlamenta, Senat, usvojio je zakon kojim se Korzici dozvoljava ograničena autonomija, iz kojeg su prethodno izbačeni mnogi ključni članovi.

2002. – Savet bezbednosti UN na javnoj sednici jednoglasno je usvojio Rezoluciju 1441 o razoružanju Iraka.

2006. – Proglašen moderni Ustav Republike Srbije koji definiše Kosmet kao sastavni deo Srbije.

2010. – Savet ministara Evropske unije ukinuo vize Bosni i Hercegovini i Albaniji.

Izvor: na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde