101. p. n. e. – Rimski konzul Gaj Marije je porazio Kimbre u bici kod Vercela i time na duže vreme otklonio opasnost od Germana.

1419. – Husiti, sledbenici pogubljenog češkog verskog reformatora Jana Husa, isprovocirani bacanjem kamenja na njihovu procesiju, upali su u Gradsku većnicu u Pragu i kroz prozor izbacili katoličke članove gradske uprave, zajedno s gradonačelnikom. To je bio početak husitskih ratova.

1930. – Urugvaj u Montevideu, pobedom u finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, nad Argentinom 4:2, postao prvi svetski šampion u fudbalu.

1935. – U Velikoj Britaniji objavljena prva džepna knjiga, prema ideji Alena Lejna da napravi „knjigu koja će imati cenu kao 10 cigareta“. Prva knjiga bila „Arijel“ Andrea Moroa.

1941. – Na Livanjskom polju izvršena masovna ubistva Srba od strane hrvatskih ustaša.

1945. – Japanska podmornica potopila, u Drugom svetskom ratu, američku krstaricu „Indijanapolis“. Poginulo 800 ljudi.

1971. – Američki vasionski brod „Apolo 15“ s kosmonautima Dejvidom Skotom i Džems Irvin spustio se na Mesec.

1971. – U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona „boing 727“ poginule 162 osobe.

1974. – Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975. – U Helsinkiju počela Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere SSSR i SAD Leonida Brežnjeva i Džeralda Forda. Jugoslovensku delegaciju predvodio Josip Broz Tito. KEBS kasnije transformisan u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju.

1980. – Pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao nezavisnost pod nazivom Republika Vanuatu, posle 74 godine britansko-francuske uprave.

1989. – Radikalni članovi sovjetskog parlamenta formirali grupu za pritisak za brže reforme. Grupu vodili Boris Jeljcin i Andrej Zaharov.

1991. – Litva priznala Hrvatsku.

1993. – Lideri bosanskih muslimana, Srba i Hrvata postigli, na mirovnim pregovorima u Ženevi, dogovor o ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine kao saveza republika Republike Srpske, Herceg-Bosne i Republike Bosne. I pored dogovora, rat u Bosni nastavljen i trajao do decembra 1995, kada je u Dejtonu potpisan mirovni sporazum.

1997. – U eksplozijama bombi dva arapska bombaša-samoubice na prepunoj jerusalimskoj pijaci poginulo 18, povređeno najmanje 170 ljudi.

1997. – SAD ukinule dvanaestogodišnju zabranu putovanja američkih građana u Liban pošto su dobile garancije vlade u Bejrutu da će učiniti sve da spreči terorizam.

1999. – Napuštajući obale Panamskog kanala posle gotovo jednog veka, SAD zvanično zatvorile „panamsku operaciju“.

2001. – Kanada prva država na svetu koja je, uprkos velikim protestima lekara, dozvolila teškim bolesnicima da uzgajaju marihuanu i koriste je za lečenje.

2002. – Za premijera Hrvatske ponovo izabran Ivica Račan.

2008. – Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić izručen iz Beograda Haškom tribunalu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde