1018. – Poljska i Sveto rimsko carstvo su potpisali Budišinski mir.

1595. – Prvi put su izvedeni Romeo i Julija, tregedija Williama Shakespearea.

1648. – Potpisivanjem ugovora u Minsteru okočan osmogodišnji rat Španije i Ujedinjenih Provincija Holandije. Španija u oktobru iste godine prinuđena da prizna nezavisnost Holandije, što je omogućilo ubrzan ekonomski i kulturni procvat nove države.

1649. – U Londonu zbog izdaje pogubljen engleski kralj Čarls I posle poraza njegovih snaga u građanskom ratu s republikanskim snagama Olivera Kromvela. Njegovo pogubljenje izazvalo ogorčenje i bes na evropskim dvorovima, a u Nizozemski i Španiji pobijeni diplomatski predstavnici Kromvelove države. Monarhija u Engleskoj obnovljena 1660.

1661. – Oliver Kromvel, lord-protektor Komonvelta Engleske, je ritualno pogubljen dve godine posle svoje smrti, na godišnjicu smrti kralja koga je on zbacio.

1661. – Poljsko-litvanska državna zajednica je ustupila Ruskom carstvu Kijev, Smolensk i deo Ukrajine istočno od Dnjepra po odredbama primirja iz Andrusova.

1667. – Potpisan Andrusovski mir, čime je završio rusko-poljski rat.

1826. – Otvoren je most Menaj između Velsa i ostrva Anglsi, koji se smatra za prvi moderni viseći most.

1841. – Požar je uništio dve trećine portorikanskog grada Majagveza.

1847. – Grad Jerba Buena u Kaliforniji dobio naziv San Francisko.

1862. – Porinuta je prva američka oklopnjača USS Monitor.

1889. – Nadvojvoda Rudolf, naslednik austro-ugarskog prijestolja, pronađen mrtav u dvorcu Mayerling, zajedno s ljubavnicom Marijom Vetserom.

1913. – Britanski Dom lordova je odbacio Zakon o irskoj samoupravi.

1933. – Adolf Hitler imenovan za njemačkog kancelara.

1937. – Trinaest funkcionera Komunističke partije SSSR osuđeno na smrt zbog navodnog učešća u zaveri Lava Trockog protiv vrha države.

1937. – Adolf Hitler je izjavio u Rajhstagu da Nemačka povlači svoj potpis sa Versajskog mirovnog ugovora.

1943. – Britansko ratno vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu počelo prvo danonoćno bombardovanje Berlina.

1945. – Nemački brod “Wilhelm Gustloff” potonuo u Baltičkom moru – najveća pomorska katastrofa u zabilježenoj povijesti sa 7,000-9,000 žrtava.

1948. – Otvorene zimske olimpijske igre u St. Moritzu (Švicarska).

1964. – U SSSR prvi put u istoriji kosmonautike uz pomoć jedne rakete lansirani sateliti u različite orbite, „Elektron 1“ i „Elektron 2“.

1967. – Papa Pavle VI sreo se s predsednikom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Nikolajem Podgornim, prvim šefom sovjetske države koji je posetio Vatikan.

1968. – U Vijetnamskom ratu počela jednomesečna ofanziva nazvana „Tet“, pod komandom severnovijetnamskog generala Vo Ngujen Đapa, tokom koje su severnovijetnamske trupe i južnovijetnamski gerilci napali Sajgon i više od 100 drugih mesta u Južnom Vijetnamu.

1969. – Održan je poslednji javni nastup Bitlsa, na krovu njihove produkcijske kuće „Epl rekords“ u Londonu. Ovaj improvizovani koncert prekinula je policija.

1972. – Pakistan napustio Komonvelt u znak protesta zbog odluke Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda da priznaju Bangladeš.

1972. – Britanski vojnici u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, ubili 13 ljudi, učesnika zabranjenog marša za ljudska prava katolika. Taj sukob nazvan „Bloody Sunday“.

1992. – Argentina otvorila dosijea nacista koji su posle Drugog svetskog rata pobegli u Južnu Ameriku.

1993. – Dr. Franjo Tuđman postavio kamen temeljac za novi Maslenički most.

1995. – U jednom od najtežih napada tokom trogodišnje pobune islamskih ekstremista u Alžiru, u eksploziji automobila-bombe poginulo najmanje 20, a povređeno oko 60 ljudi.

1996. – Skupština Bosne i Hercegovine izabrala novu vladu koju će voditi premijer Hasan Muratović.

2000. – Cijanid koji se izlio iz rumunskog rudnika Baja Mare u pritoke reke Tise, Lapoš i Samoš, a potom u Dunav, izazvao ekološku katastrofu. U rečni sliv ispušteno 120 tona cijanida i 20.000 tona taloga koji sadrži teške metale.

2003. – U Skupštini Jugoslavije ratifikovan Sporazum o dvojnom državljanstvu SRJ i Bosne i Hercegovine.

2003. – Belgija službeno priznala istospolne brakove.

2007. – Microsoftna tržište pustio operativni sistem Windows Vista, posle više od pet godina od publikovanja prethodnog Windows operativnog sistema (Windows XP).

Izvor: Na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde