1014. – Belasička bitka u kojoj su snage bizantskog cara Vasilija II nanijele odlučujući poraz vojsci bugarsko-makedonskog cara Samuila.

1148. – Opsada Damaska je okončana teškim porazom krstaša i vodila je do prekida Drugog krstaškog rata.

1526. – U pohodu na Ugarsku, turska vojska posle tronedeljne opsade zauzela Petrovaradin. Turci potom osvojili susedne gradove u Sremu i kod Osijeka izgradili most na reci Dravi, prešli u Ugarsku i 29. avgusta potukli, kod Mohača, vojsku kralja Ljudevita II.

1588. – Britanska flota pod komandom lorda Hauarda i ser Fransisa Drejka porazila špansku „Nepobedivu armadu“ od oko 125 brodova, koju je u invaziju na Englesku poslao španski kralj Filip II.

1878. – Počela austrougarska okupacija Bosne i Hercegovine, na osnovu dogovora evropskih sila na Berlinskom kongresu.

1900. – Anarhista Gaetano Breši u Monci ubio italijanskog kralja Umberta I. Atentator 1901. izvršio samoubistvo.

1937. – Japanske trupe okupirale, u Kinesko-japanskom ratu, kineski grad Tjencin.

1940. – Počela vazdušna ofanziva Nemačke na Veliku Britaniju u Drugom svetskom ratu.

1941. – Višijevska Francuska i Japan potpisali sporazum o zajedničkom protektoratu nad Indokinom. Francuska nastavila upravljanje Indokinom, a Japan poslao trupe.

1946. – U Parizu počela mirovna konferencija zemalja-pobednica u Drugom svetskom ratu. Mirovni ugovori, usaglašeni tokom zasedanja konferencije od 29. jula do 16. oktobra, potpisani 10. februara 1947.

1948. – Na stadionu „Vembli“ u Londonu otvorene prve Olimpijske igre posle Drugog svetskog rata.

1951. – U Londonu održano prvo takmičenje za mis sveta. Pobedila je Kiki Håkansson, mis Švedske.

1958. – Osnovana je NASA.

1967. – U Vijetnamskom ratu u požaru oštećen američki nosač aviona „Forestal“. Poginulo 130 ljudi.

1973. – Grci se na referendumu, koji je raspisala vojna hunta, izjasnili za ukidanje monarhije, a vođa vojne hunte, pukovnik Jorgos Papadopulos, postao predsednik Grčke.

1981. – U katedrali svetog Pavla u Londonu venčali se naslednik britanskog prestola, princ od Velsa Čarls, i Dajana Spenser.

1985. – Alan Garsija inaugurisan za novog predsednika Perua i s 36 godina postao najmlađi šef države na svetu.

1992. – Bivši istočnonemački komunistički lider Erih Honeker došao u Berlin posle osam meseci boravka u čileanskoj ambasadi u Moskvi, da se suoči sa optužnicom za smrt mnogih nemačkih građana koji su preko Berlinskog zida pokušali da pobegnu u tadašnji Zapadni Berlin.

1994. – Bivši italijanski premijer Betino Kraksi osuđen na osam i po godina zatvora pod optužbom za prevaru. Kraksi presudu dočekao u izbeglištvu u Tunisu, gde je i umro.

1996. – Kina izvela nuklearnu probu jačine 4,3 stepena Rihterove skale na Lop Noru, a potom obećala da će se ubuduće pridržavati moratorijuma na nuklearne probe.

1999. – U Sarajevu počeo samit Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Delegacije 39 zemalja i predstavnici 17 međunarodnih organizacija 30. 7. usvojili deklaraciju o demokratizaciji i ekonomskoj obnovi Balkana. Srbiji, koja nije pozvana na Samit, poručeno da može da se priključi Paktu kada prihvati demokratske promene.

2005. – Astronomi su objavili otkriće Eride (punim imenom 136199 Erida), najveće poznate patuljaste planete u Kojperovom pojasu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde