NA DANAŠNJI DAN 29.05

1167.
– Vojska udruženih italijanskih gradova Lombardijske lige porazila je u bici kod Lenjana trupe nemačkog cara Fridriha I Barbarose.1328.
– Filip VI. je krunisan za kralja Francuske.

1453.
– Poslije duge opsade, turska vojska, sa sultanom Mehmedom na čelu, zauzela Konstantinopolis (Carigrad, Istanbul), prijestonicu nekada moćnog Vizantijskog carstva, i ubila cara Konstantina XI Paleologa.

1500.
– Portugalski moreplovac Bartolomeo Dijaz, koji je otkrio Rt dobre nade, utopio se u brodolomu na olujnom moru.
1839.
– Uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Velike Britanije.

1867.
– Nagodbom je od Habsburškog Carstva stvorena Austro-Ugarska.

1903.
– U Košutnjaku, u Beogradu u atentatu ubijen je knez Mihailo Obrenović i njegova žena Draga Mašin. Atentatori su uhapšeni, odmah osuđeni i streljani na Karaburmi. Za učešće u zaveri optužen je bivši knez Aleksandar Karađorđević.

1914.
– U sudaru britanskog putničkog broda „Carica Irske“ i norveškog teretnjaka „Storstat“ na rijeci Sent Lorens (St. Lorence) u Kanadi poginulo najmanje 1.012 ljudi.

1929.
– Prvi zvučni film u koloru „On with the Show“ prikazan u Njujorku (NewYork).

1953.
– Novozelandski alpinista Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgaj osvojili najviši planinski vrh na zemlji Mont Everest (Mount Everest, 8.848 metara) na Himalajima i time postali prvi ljudi u historiji alpinizma koji su se popeli na „krov svijeta“.

1953.
– Osnovano je Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Dramsko kazalište Gavella.

1968.
– Savet bezbednosti UN uveo sankcije Rodeziji zbog rasne dikriminacije režima Jana Smita.

1972.
– Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije i predsednik Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta SSSR Leonid Brežnjev i predsednik SAD Ričard Nikson potpisali u Moskvi deklaraciju kojom je otvorena era boljih, miroljubivih odnosa dve svetske sile.

1982.
– Papa Ivan Pavao II. postaje prvi papa koji je posjetio Katedralu u Canterburyju.

1985.
– Na stadionu „Hejsel“ u Briselu (Brussels), neposredno prije početka finalne utakmice Kupa evropskih šampiona u nogometu između Liverpula i Juventusa, došlo do vandalskog napada navijača iz Engleske na italijanske navijače, pri čemu je poginulo 39 i povrijeđeno više od 400 ljudi.

1990.
– Boris Jeljcin izabran za prvog predsednika Ruske Federacije.

1991.
– Fudbalski klub Crvena zvezda je u Bariju osvojio titulu prvaka Evrope.

1992.
– Sa srpskih položaja u Nedžarićima granatirana i prvi put zapaljena zgrada „Oslobođenja“.

1992.
– Nakon granatiranja sa srpskih položaja, srušena i zapaljena džamija Magribija na Marindvoru u Sarajevu.

1997.
– Loran Kabila preuzeo je dužnost predsednika Demokratske Republike Kongo (bivši Zair), 12 dana nakon što su njegove snage, u sedmomesečnom građanskom ratu, porazile armiju lojalnu diktatoru Mobutuu Sese Sekou.

1999.
– Najbolji bosanskohercegovački atletičar, skakač uvis Elvir Krehmić, osvojio prvo mjesto na Međunarodnom atletskom mitingu u Sevilji (Sevilla, Španija). Krehmić je, pre-skočivši visinu od 2,27 metara, postavio rekord stadiona u Sevilji.

1999.
– Hrvatska odbila zahtjev Haškog tribunala za pokretanje istrage o zločinima počinjenim nad srpskim civilima u operaciji „Oluja“ u avgustu 1995. godine.

2001.
– Četvorica sledbenika Osame Bin Ladena, šefa terorističke mreže Al-Kaida osuđena u SAD za planiranje ubistava Amerikanaca u inostranstvu i postavljanje bombi u dve američke ambasade u Africi.

2002.
– Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, ali bez stavke o finansiranju agenta za zastupanje tužbe BiH protiv SR Jugoslavije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu (Haag).

2002.
– U Velikoj Britaniji, crnac Pol Boteng imenovan za generalnog sekretara Trezora i on je prvi crnac u vladinom kabinetu koji je zauzeo visoki položaj.

2003.
– Američki predsednik Džordž Buš povukao naredbe od pre 11 godina koje su omogućile uvođenje sankcija Saveznoj republici Jugoslaviji.

2008.
– Proglašen Nacionalni park Una

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

PODELI
Prethodni članakBebe rođene 29.05.2017.
Sledeći članakZaštitite se od sunčanice
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde