585. p. n. e. – Bitka na reci Halys, odnosno Bitka Pomrčine – sukob između Lidije i Medije koji je prekinula pomrčina sunca; predstavlja prvu bitku u istoriji čiji je datum neosporno određen.

1357. – Pedro I postaje kralj Portugala.

1522. – Turci zauzeli utvrđeni grad Knin i proglasili ga sedištem Ličkog sandžaka.

1588. – Španska armada od 130 brodova zaplovila je iz Lisabona prema Britaniji, gde je desetkovana.

1812. – Rusija i Turska potpisale su mirovni ugovor u Bukureštu kojim je Rusija dobila Besarabiju, a Turskoj prepustila Vlašku i Moldaviju.

1834. – U Kneževini Srbiji uveden srpski jezik kao službeni u prepisci s turskim vlastima, koja je dotad vođena isključivo na turskom jeziku.

1905. – Bitka kod Tsushime u kojoj je u rusko-japanskom ratu uništena ruska Baltička flota.

1934. – Kanađanka Oliva Dion je u Kalenderu u kanadskoj provinciji Ontario rodila pet devojčica, nazvanih „Dionove petorke“, prve petorke u svetu za koje se zna da su preživele.

1937. – Nevil Čemberlen je posle povlačenja Stenlija Boldvina postao premijer Velike Britanije.

1940. – Drugi svetski rat: Belgijski kralj Leopold III je u potpisao kapitulaciju pred Nemcima; istog dana počela je Operacija Dynamo – evakuacija poraženih savezničkih snaga iz francuske luke Denkerk.

1961. – Ukinut Orijent-ekspres, voz koji je 78 godina saobraćao na liniji Pariz-Istanbul.

1971. – SSSR lansirao kosmički brod u pravcu Marsa.

1976. – SSSR i SAD potpisali su ugovor o ograničenju podzemnih nuklearnih proba.

1976. – Puštena u redovan saobraćaj železnička pruga Beograd-Bar, koja je, s prekidima, građena 24 godine.

1982. – Papa Jovan Pavle II stigao u Veliku Britaniju, u prvu posetu rimokatoličkog pape toj zemlji od 1531. godine.

1986. – Dvojica sovjetskih kosmonauta izašli su iz orbitalne stanice „Saljut 7“ i provela oko četiri časa u „kosmičkoj šetnji“.

1987. – Devetnaestogodišnji Zapadni Nemac Matijas Rust preleteo je sportskim avionom “Cesna” od Helsinkija do Moskve i spustio se na centralni Crveni trg u glavnom gradu SSSR, prošavši neprimećeno kroz sovjetski vazdušni prostor.

1991. – Održana prva smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, koji je ujedno i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

1995. – U zemljotresu koji je pogodio ruski grad Neftegorsk na poluostrvu Sahalin poginulo je najmanje 2.000 ljudi.

1995. – Poginuo bosanski ministar inostranih poslova Irfan Ljubjankić kada je helikopter u kojem se nalazio oboren raketom u blizini Bihaća.

1995. – Na filmskom festivalu u Kanu jugoslovenski reditelj Emir Kusturica dobio je „Zlatnu palmu“ za film „Podzemlje – bila jednom jedna zemlja“. Deset godina ranije Kusturica je dobio ovu nagradu za film „Otac na službenom putu“.

1997. – Rusija i Ukrajina potpisale ugovor kojim je ruskoj Crnomorskoj floti omogućeno da 20 godina koristi pomorsku bazu u luci Sevastopolj na poluostrvu Krim.

1998. – Izvršivši petu nuklearnu probu Pakistan je zvanično postao nuklearna sila.

1999. – Nakon što je avijacija NATO pojačala napade na SR Jugoslaviju (740 poletanja aviona u 24 sata), jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević je, posle razgovora sa specijalnim predstavnikom ruskog predsednika Viktorom Černomirdinom, prihvatio uslove zapadnih zemalja za prekid bombardovanja.

2001. – U Kairu održana prva Dečja konferencija afričkih nacija.

2002. – Britanski operater mobilne telefonije Vodafon prijavio je gubitak od 13,5 milijardi funti (19,6 milijardi dolara), što je najveći zabeleženi gubitak neke velike britanske korporacije.

2004. – Direktor i glavni urednik podgoričkog lista „Dan“ Duško Jovanović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, od posledica teškog ranjavanja u atentatu prethodne noći ispred redakcije lista.

Izvor: Na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde