193. – Pretorijanska garda ubila je rimskog cara Pertinaksa i na dražbi prodala prestolje Didiju Julijanu.

364. – Rimski car Valentinijan I imenuje brata Valensa za svog istočnog savladara.

845. – Vikinški pljačkaši, verojatno pod vodstvom Ragnara Lodbroka, osvojili su Pariz nakon čega su za grad tražili ogromnu otkupninu.

1776. – U Moskvi osnovan teatar “Boljšoj”, veliki teatar opere i baleta, po ugledu na Sankt Peterburg, u kojem su od četrdesetih godina XVIII veka izvođene operske predstave.

1800. – Parlament Irske usvojio zakon o ujedinjenju Irske sa Velikom Britanijom.

1846. – U Zagrebu je praizvedena prva hrvatska opera Ljubav i zloba Vatroslava Lisinskog.

1871. – Izdana deklaracija Pariške komune.

1881. – U Beču potpisana “Železnička konvencija” o izgradnji pruge Beograd-Niš.

1930. – Dva najveća turska grada, Konstantinopolj i Angora, dobili nove nazive, Istanbul i Ankara.

1939. – Snage španskih nacionalista pod vodstvom Generalísima Francisca Franca zauzele su Madrid čime je završio Španski građanski rat.

1941. – Drugi svetski rat: Britanske pomorske snage u nanele teške gubitke italijanskoj mornarici u bici kod rta Matapan.

1941. – Engleska književnica Virdžinija Vulf izvršila samoubistvo. Ubraja se među najznačajnije engleske romanopisce XX veka.

1942. – Drugi svetski rat: Britanci iznenadnim napadom sa kopna, mora i iz vazduha uništili francusku luku Sen Nazar, u kojoj su bili usidreni nemački ratni brodovi.

1944. – Pripadnici SS divizije “Prinz Eugen”, četnici, ustaše i domaće izdajice u zločinačkom pohodu pobili 1800 seljana.

1945. – SAD priznale vladu Demokratske Federativne Jugoslavije.

1964. – Radio Caroline je započeo, kao piratska radio stanica, emitiranje s broda usidrenom u međunarodnim vodama.

1970. – U zemljotresu koji je razorio turski grad Gediz i okolna sela u zapadnoj Anadoliji poginulo najmanje 1.100 ljudi.

1973. – Američki glumac Marlon Brando odbio da primi “Oskara” za glavnu ulogu u filmu “Kum”, a na ceremoniju za dodelu nagrade poslao indijansku glumicu Sačin Litlfeder da opiše patnje američkih Indijanaca.

1975. – U požaru u rodilištu Bolnice “Dr. Zdravko Kučić” u Rijeci poginulo je 25 beba.

1979. – Nuklearni reaktor na Otoku tri milje blizu Harrisburga, (Pennsylvania) pretrpio je delomično rastaljenje.

1989. – U Beogradu proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojim je pokrajinama oduzeta mogućnost veta na ustavne promene u Srbiji i deo zakonodavne, upravne i sudske funkcije. Revizija Ustava na Kosovu propraćena masovnim demonstracijama Albanaca, u sukobima demonstranata s policijom poginula 22 demonstranta i dva policajca.

2001. – U Demokratsku Republiku Kongo stigao prvi kontingent “plavih šljemova” sa zadatkom da ojača prisustvo UN u toj zemlji posle građanskog rata.

2003. – Na Fruškoj gori nađeno telo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, otetog 25.8.2000. Policija uhapsila četiri pripadnika raspuštene Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije osumnjičenih za to ubistvo.

2003. – Sa ostrva Tanegašima Japan lansirao svoje prve špijunske satelite u kosmos, koji će toj zemlji omogućiti nezavisnost u prikupljanju podataka, uključujući kretanje severno-korejske vojske.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde