41. – U zaveri Senata, vojske i pretorijanaca, pripadnici pretorijanske garde ubili su rimskog cara Kaligulu. Omržen zbog rasipnosti, megalomanije i despotizma u svoje vreme, u istoriju je ušao kao jedna od najgrotesknijih carskih ličnosti.

1742. – Karlo Albert Bavarski izabran za cara Svetog rimskog carstva i kralja Nemačke, postavši tako Karlo VII.

1838. – Semjuel Morze je demonstrirao telegraf na kome je promenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rečnika sa numeričkim kodom, u kod za svako slovo.

1848. – Džejms V. Maršal je pronašao zlato u Saters Milu u Kolomi, što je dovelo do kalifornijske zlatne groznice.

1859. – U gradu Fokšan, Skupština narodnih predstavnika donela je odluku o ujedinjenju rumunskih kneževina Vlaške i Moldavije, čime su postavljeni temelji rumunske države. Za zajedničkog vladara izabran je moldavski knez Aleksandar Kuza.

1906. – Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer i pronalazač, patentirao je prvu mehaničku olovku na svetu.

1915. – Britanski ratni brodovi su u Prvom svetskom ratu u Severnom moru potopili nemačku krstaricu „Bliher“ na kojoj je poginulo 870 ljudi.

1924. – Nekadašnja prestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime – Lenjingrad, u znak sećanja na vođu Oktobarske revolucije Lenjin.

1927. – Prikazan prvi film Alfreda Hičkoka „Vrt zadovoljstva“ (The Pleasure Garden), u Engleskoj.

1937. – Kraljevina Jugoslavija i Bugarska potpisale su pakt o večnom prijateljstvu.

1943. – Frenklin Ruzvelt i Vinston Čerčil su okončali konferenciju u Kazablanki.

1946. – Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana je Komisija za atomsku energiju.

1972. – Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gde se 28 godina skrivao u džungli, ubeđen da Drugi svetski rat još traje.

1978. – Sovjetski satelit Kosmos 954, sa nuklearnim reaktorom u sebi, je izgoreo u atmosferi, raširivši radioaktivni otpad nad kanadskim Saverozapadnim teritorijama.

1983. – U Italiji su uhapšena 32 člana terorističke organizacije „Crvene brigade“ pod sumnjom da su izvršioci kriminalnih dela, uključujući i ubistvo bivšeg italijanskog premijera Alda Mora.

1984. – Početak prodaje Makintoša (engl. Macintosh), prvog računara sa grafičkim korisničkim okruženjem.

1986. – Armija nacionalnog otpora bivšeg ministra odbrane Ugande Yoweri Musewenija ušla je u glavni grad Kampalu i zbacila vladu generala Tita Okela. Museveni je 29. 1. proglašen novim šefom države.

1986. – Vojadžer 2 je prošao na 81.500 km od Urana.

1989. – Američki serijski ubica Ted Bandi je pogubljen električnom stolicom zbog ubistva najmanje 30 žena.

1994. – U SR Jugoslaviji uveden novi dinar (takođe “super dinar” ili “Avramov dinar”).

1998. – U eksploziji koja je izazvala požar u oknu rudnika uglja Vangđiajing u kineskoj provinciji Liaoning poginulo je 77 ljudi.

1999. – Jordanski kralj Husein potpisao je dekret kojim je starijeg sina Abdulaha odredio za naslednika na prestolu.

2001. – Za direktora britanske berze, stare 200 godina, prvi put je imenovana žena, bivša bankarka Klara Furs.

2002. – U Bejrutu je ubijen bivši libanski ministar Eli Hobeika, koji se smatra jednim od odgovornih za masakre u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila 1982.

2003. – Vlada Republike Srpske pozvala je sve osumnjičene za ratne zločine, uključujući i bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, da se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

2006. – Na parlamentarnim izborima u Kanadi pobedila Konzervativna partija (na čelu sa Stivenom Harperom) nakon 12 godina vlasti liberala.

2011. – Najmanje 35 osoba je poginulo, a više od 100 je povređeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu Domodedovo.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde