1431. – Počelo suđenje Ivani Orleanskoj, optuženoj kao lažni prorok, vještica i heretik.

1598. – Boris Godunov krunisan za ruskog cara.

1613. – Zemski sabor je jednoglasno izabrao Mihaila I, sina moskovskog patrijarha Filareta za cara, čime je na vlast došla dinastija Romanov.

1795. – Francuska Ustavom ustanovljava slobodu veroispovesti.

1848. – U Londonu objavljen Manifest komunističke partije, koji su napisali Karl Marx i Friedrich Engels.

1874. – Benjamin Disraeli postaje britanski premijer.

1911. – Japan i SAD potpisali trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.

1916. – Početak Verdenske bitke, u kojoj je poginulo više od 1.000.000 vojnika.

1917. – Zbog pokušaja bugarske vojske da mobiliše srpske vojnike u okupiranim područjima u južnoj Srbiji, u Prvom svetskom ratu, izbio Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa središtem u Toplici, ustanak krajem marta ugušen. Bugari za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i djecu i uništili nekoliko desetaka sela između Prokuplja i Leskovca.

1921. – Reza Šah je preuzeo kontrolu nad Teheranom nakon uspešnog državnog udara.

1922. – Egipat dobio nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva.

1941. – U avionskoj nesreći poginuo kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin. 1923. dobio Nobelovu nagradu za medicinu koju je podelio sa svojim saradnikom Džonom Maklaudom.

1943. – Britanski kralj Džordž VI dodelio Rusima odlikovanje “Mač časti” za odbranu Staljingrada u Drugom svetskom ratu.

1947. – Američki pronalazač Edwin Herbert Land u New Yorku demonstrirao prvu instant-kameru, Polaroid.

1952. – Održana 9. dodjela “Zlatnog globusa”.

1958. – Gamal Abdel Naser izabran za prvog predsednika Ujedinjene arapske republike,federacije Egipta i Sirije.

1972. – Richard Nixon posetio NR Kinu. Time je postao prvi američki predsednik koji je bio u NR Kini od njenog ustanovljavanja 1949.

1973. – Izraelski lovac je iznad Sinajske pustinje oborio libijski putnički avion, usmrtivši 108 osoba.

1974. – U Skupštini SFRJ usvojen novi Ustav kojim su definisane promene u odnosima federacije i federalnih jedinica i ustrojstvo federalne zajednice. Republike praktično postale nacionalne države, a autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina konstitutivni elementi federacije, čime je njihova veza s Republikom Srbijom svedena na minimum.

1983. – U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Assam poginulo više od 800 ljudi.

1987. – Sirijska vojska ulazi u Bejrut.

1992. – Veće sigurnosti UN-a donelo Rezoluciju 743 o upućivanju mirovnih snaga UN u SFRJ (UNPROFOR) s mandatom od 12 meseci. Komandni punkt 14.000 “plavih šljemova” smješten je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

1997. – Pristalice i simpatizeri srpske koalicije “Zajedno”, koji su gotovo tri meseca protestovali širom Srbije zbog poništavanja rezultata lokalnih izbora, okupili se u Beogradu da proslave konstituisanje Skupštine grada, prve posle Drugog svetskog rata u kojoj na vlasti nisu bili komunisti. Tog dana skinuta zvezda-petokrake, simbol komunizma, sa kupole Gradske skupštine. Za gradonačelnika izabran lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

2001. – U Kandaharu, sedištu talibana, više od hiljadu ljudi prisustvovalo javnom izvršenju smrtne kazne vešanjem nad dvema ženama optuženim za prostituciju.

2002. – Američki predsjednik George W. Bush doputovao u zvaničnu posetu Kini. To je prva poseta jednog američkog predsednika Kini posle 30 godina. Richard Nixon je poslednji američki predsednik koji je bio u zvaničnoj poseti Kini, koja je označila prekid neprijateljstva dveju država.

2003. – Izvršen neuspeli atentat na premijera Srbije, Zorana Đinđića, na auto-putu kod Beogradske arene.

Izvor: na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde