284. – Dioklecijan izabran za Rimskog imperatora.

1272. – Princ Edward biva okrunjen za kralja Engleske (nakon smrti njegovog oca Henryja III.

1531. – Zemaljskim mirom iz Kappela propisano je konfesionalno cijepanje Švicarske. Odluka o vjeri prepuštena je svakom kantonu. Katolici su ipak bili u prednosti jer su 11. oktobra kod Kappela pobijedili züriške reformatore.

1780. – Velika Britanija je objavila rat Holandiji, nakon što je utvrdila da holandski brodovi snabdevaju američke pobunjenike francuskim i španskim oružjem.

1818. – Južnoamerički revolucionar i državnik Simon Bolivar objavio nezavisnost Venecuele od Španije.

1873. – Ujedinjeni rivalski gradovi Budim i Pešta i tako je nastala mađarska prestonica Budimpešta.

1903. – Demonstracije u Beogradu protiv režima kralja Aleksandra Obrenovića.

1910. – Meksička revolucija: Francisco I. Madero se proglasio predsjednikom te pozvao na revoluciju i svrgavanje meksičke vlade.

1917. – Ukrajina je proglašena republikom.

1917. – Počela je bici kod Kambreja u Prvom svetskom ratu.

1919. – U Berlinu ilegalno počeo Prvi međunarodni kongres omladinskih organizacija 13 zemalja na kojem je osnovana Komunistička omladinska internacionala.

1923. – Garrett Morgan je patentirao prvi automatski semafor.

1924. – U Turskoj je ugušena pobuna Kurda, čija je teritorija ugovorom u Lozani posle Prvog svetskog rata, podeljena između nekoliko država.

1945. – U Nirnbergu je pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kojem je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle deset meseci, 12 optuženih osuđeno je na smrt, trojica na doživotnu robiju, četvorica na zatvor od 10 do 20 godina, a trojica su oslobođena.

1945. – Saveznička Kontrolna komisija dozvolila preseljenje šest miliona Nemaca iz Austrije, Poljske i Mađarske u Zapadnu Njemačku.

1947. – Princeza Elizabeta se udala za poručnika Philipa Mountbattena u Westminsterskoj Opatiji u Londonu.

1952. – Prvi zvanični putnički let preko Severnog pola iz Los Anđelesa u Kopenhagen.

1959. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, kojom su proklamovana jednaka prava za svu djecu, bez obzira na rasu, vjeru, porijeklo i spol.

1959. – U Stokholmu su Velika Britanija, Norveška, Švedska, Danska, Austrija, Portugal i Švajcarska potpisale konvenciju o formiranju EFTA (Evropsko udruženje slobodne trgovine).

1962. – Predsjednik SAD John Kennedy ukinuo američku blokadu Kube, čime je formalno okončana Kubanska raketna kriza.

1966. – Premijera pozorišne  predstave Cabaret u New Yorku.

1980. – U Kini je počelo suđenje “četvoročlanoj bandi”, koju je predvodila Đang Ćing, udovica predsednika Mao Cedunga. Oni su optuženi za izdaju i zločine tokom Kulturne revolucije 1966-76.

1983. – 100 miliona ljudi je gledalo kontroverzni TV-film “Dan posle”. Film oslikava početak nuklearnog rata.

1985. – Microsoft je lansirao svoj prvi Windows 1.0, naslednika MS-DOS sistema. Windows 1.0 zahtevao je dve diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu. Ako ste želeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije.

1994. – Vlada Angole i UNITA-ini pobunjenici u Zambiji potpisuju Protokol iz Lusake te time završava građanski rat koji je trajao 19 godina (no, 1995. se lokalne borbe nastavljaju).

1995. – Na predsedničkim izborima u Poljskoj kandidat levice, bivši komunista Aleksandar Kvasnjevski pobedio je dotadašnjeg šefa države Leha Valensu.

1998. – Lansirana Zarya, prvi model Međunarodne Svemirske Stanice
1998. – Lalibanski sud u Afganistanu oslobodio Osamu bin Ladena optužbe za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji.

1999. – NR Kina lansirala svoju prvu svemirsku letelicu.

2001. – Na opštim izborima u Danskoj socijaldemokrate su prvi put posle 80 godina izgubile vlast. Pobedili su liberali Andersa Foga Rasmusena.

2002. – Savet za radiodifuziju Turske predložio je državnom radiju i televiziji da počnu sa emitovanjem emisija na, ranije zabranjenom, kurdskom jeziku, što je korak napred ka članstvu u EU.

2003. – Detonirano nekoliko bombi u turskom Istanbulu. Bombe su uništile Britanski konzulat.

2003. – Michael Jackson uhapšen zbog navodnog seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde