711. – Omejadske snage predvođene Tarikom ibn Zijadom su pobedili u bici kod Gvadalete Vizigote predvođene kraljem Roderikom.

1545. – Brod „Meri Rouz“, ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII, potonuo je u kanalu Solent izmedju obale južne Engleske i ostrva Vajt. Život je izgubilo više od 700 ljudi.

1553. – Meri Tjudor proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Krvava Meri i Katolkinja Meri. Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Kale (1558), svoje poslednje uporište u Francuskoj.

1566. – Kod Osijeka Turci dovršili Sulejmanov most.

1864. – Pobedom u Trećoj bici za Nanking kineska dinastija Ćing je ugušila Tajpinški ustanak.

1870. – Francuski car Napoleon III objavio je rat Pruskoj, koji je imao teške posledice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Sedana, car je zarobljen, a u Parizu je proglašena republika.

1877. – Održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu. Pobedio je engleski teniser Spenser Gor.

1883. – Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovaca sahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pesnika Branka Radičevića, nakon što su, 30 godina posle njegove smrti, preneti iz Beča.

1900. – Otvorena je pariska podzemna železnica (metro).

1918. – Britanci izveli prvi napad s nosača aviona.

1936. – Otpočela je socijalna revolucija u Španiji, koju je u delo sprovodila anarho-sindikalistička Nacionalna Konfederacija Rada – CNT.

1937. – U Beogradu je došlo do sukoba policije i demonstranata („krvava litija“) koji su protestovali zbog podnošenja skupštini na ratifikaciju konkordata izmedju Vatikana i Kraljevine Jugoslavije. Konkordat je potpisan u julu 1935, ali zbog otpora javnog mnjenja nije stupio na snagu.

1941. – Britanski premijer Vinston Čerčil počeo je kampanju pod nazivom „V za pobedu“ (V for Victory) u Drugom svetskom ratu.

1943. – U nameri da oslabe italijanski fašistički režim, saveznici su u Drugom svetskom ratu iz 700 aviona zasuli bombama aerodrome i vojne poligone u blizini Rima.

1947. – Aung San, borac za slobodu Burme, ubijen je par meseci pre ostamostaljenja zemlje.

1956. – Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta – Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkoj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja. U Brijunskoj deklaraciji je pisalo:
„Mir se ne može postići podjelom, već težnjom ka kolektivnoj sigurnosti u svjetskim razmjerima i proširivanjem oblasti slobode, kao i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.“.

1974. – Španski diktator Fransisko Franko zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975, posle Frankove smrti, postao kralj Španije.

1980. – U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Avganistan.

1985. – Usled bujice blata izazvane rušenjem nasipa u dolini Stava u Italiji poginulo je 268 osoba.

1989. – Poljska Narodna skupština izabrala je generala Vojčeha Jaruzelskog za predsednika Poljske.

1992. – Pokrenut prvi internet backgammon server u realnom vremenu, FIBS.

1994. – Narodna Skupština Republike Srpske odbila je Plan teritorijalnog razgraničenja u Bosni koji je početkom meseca Kontakt grupa ponudila zaraćenim stranama. SR Jugoslavija, od koje se očekivalo da utiče na bosanske Srbe da prihvate predloženi plan, kažnjena je poostravanjem medjunarodnih sankcija, a u Bosni je nastavljen rat.

1996. – Na zahtev međunarodnih predstavnika u posleratnoj Bosni predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić podneo je ostavku na sve javne funkcije.

1996. – U Atlanti nezavisna BiH po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

1997. – Irska republikanska armija objavila primirje u svojoj 28-godišnjoj kampanji protiv britanske vlasti u Severnoj Irskoj.

2000. – Rusija je predstavila svetskom tržištu novo protivtenkovsko oružje montirano na prikolici kros-kantri motocikla.

2001. – Britanski političar i pisac Džefri Arčer osuđen je na četiri godine zatvora za krivokletstvo i zloupotrebu pravde.

2002. – Masovne protuameričke demonstraciju Iranu u kojima je sudelovalo nekoliko stotina hiljada ljudi.

2005. – Libanon dobio prvu vladu nakon povlačenja sirijskih trupa iz te zemlje, posle 25 godina.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde