Na današnji dan 18.09

887.
– Mletački dužd Petar Kandijan poginuo kod Makarske u pokušaju da pokori Neretljane.1502.
– Španski moreplovac italijanskog porekla Kristifor Kolumbo stigao je u Kostariku na svom četvrtom i poslednjem putovanju u Novi svet.

1739.
– Potpisivanjem Beogradskog mira okončan je rat između Austrije i Turske, započet 1736. Austrija je potisnuta sa Balkana, a Turska se vratila na Dunav i Savu. Srbija je ponovo postala deo Otomanskog carstva, a Austrija je bila prisiljena da Turcima vrati i Malu Vlašku i delove Bosne koje je dobila Požarevačkim mirom 1718.1759.
– Francuzi su posle vojnog poraza morali da prepuste Englezima provinciju Kvebek u Kanadi, a u poslednjoj bici su poginula oba komandanta – engleski Džejms Volf i francuski Luj Monkalm.

1810.
– U Čileu je počeo ustanak protiv španske kolonijalne vlasti pod vođstvom Bernarda O’Iginsa, kasnije predsednika Čilea (1817-23).

1822.
– Francuski egiptolog Žan Fransoa Šanpoljon dešifrovao je egipatsko pismo, (hijeroglife).

1851.
– Izašao je prvi broj američkog dnevnika „The Newyork Times“, koji je osnovao Henri Džervis Rejmond.1931.
– Japan je počeo napad na severoistočnu Kinu, Mandžuriju, a 3. marta 1932. proglasio je nezavisnost Mandžurije na čelu sa svrgnutim kineskim carem Pu Jiem (carevima Mandžuko).

1934.
– SSSR je pristupio Ligi naroda.

1944.
– Drugi svetski rat: Nakon teških borbi, američke oklopne jedinice pod komandom generala Džordža Patona zauzele su u Drugom svetskom ratu luku Brest, značajno vojno pomorsko uporište u severozapadnoj Francuskoj.

1944.
– Prvi proleterski korpus NOVJ oslobodio Valjevo.1947.
– Osnovana je tajna služba SAD-a CIA.

1973.
– Generalna skupština UN aklamacijom je primila u članstvo obe nemačke države – Istočnu i Zapadnu Nemačku; u članstvo UN primljeni su i Bahami.

1982.
– Masakr u Sabri i Šatili – Uz podršku izraelske vojske, počinila libanska hrišćanska milicija u palestinskim izbegličkim logorima Sabra i Šatila u Bejrutu, ubijeno je najmanje 800 ljudi. To je bila odmazda za atentat izvršen četiri dana ranije, u kojem je ubijen predsednik Libana Bešir Džemajel.

1988.
– Tokom antivladinih demonstracija, u kojima je ubijeno hiljade ljudi, vojna hunta je oborila vladu predsednika Burme Maunga Maunga.

1989.
– Nakon 22 godine prekida, Izrael i Mađarska su obnovili diplomatske odnose.

1989.
– Indijska vlada odlučila je da obustavi vojne operacije protiv Tamilskih tigrova i da do kraja godine povuče trupe iz Šri Lanke.

1997.
– Islamski teroristi su u centru Kaira napali turistički autobus i ubili devet nemačkih turista i egipatskog vozača.

2001.
– Okružni sud u Beogradu saopštio je da je iz masovne grobnice u Batajnici kod Beograda iskopano najmanje 269 tela za koja se sumnja da su posmrtni ostaci kosovskih Albanaca ubijenih i poginulih za vreme rata na Kosovu 1999.

Izvor: na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde