NA DANAŠNJI DAN 18.07

64.
– Veliki antički grad Rim iznenada se našao u plamenu. Vatrena stihija trajala je šest dana i sedam noći i potpuno uništila devet od 14 gradskih četvrti. Nikada nije potpuno razjašnjeno da li se katastrofa desila slučajno, ili je, kako tvrde stare kronike, požar podmetnuo rimski car Neron, koji je optužio hršćane da su podmetnuli požar i prognao ih iz Rima.

1290.
– Kralj Edvard I. protjerao Židove iz Engleske.

1536.
– Engleski Parlament doneo je odluku o nepriznavanju papinske vlasti u Engleskoj. Engleskom je tada vladao Henrik VIII.

1870.
– Prvi vatikanski koncil proglasio dogmu o papinoj nepogrešivosti (infalibilitet) o pitanju vere i morala svih vernika.

1870.
– Počeo šahovski turnir u Baden-Badenu, Nemačka. Pobedio je Adolf Andersen.

1916.
– Arapski poglavar, šeik Os Meke Hussein, u proglasu pozvao sunarodjake da se „late mača“ i stupe u borbu protiv „bezbožne vlade“ Turskog Carstva. Nikad u istoriji nisu nađeni besmisleniji izgovori za ustanak. Hussein je kao razlog naveo nagoveštaje da će žene u pravima biti izjednačene s muškarcima i zapovijed turskog zapovjedništva da se čitavo vrijeme rata ne posti u vrijeme mjeseca ramazana. Arapi su, uz pomoć engleskog ekspedicijskog korpusa, izvojevali pobjedu, ali nisu ostvarili konačni cilj – oslobađanje. Umjesto Turaka, 1918. godine dobili su nove gospodare – Britance i Francuze.

1925.
– Budući nacistički lider Njemačke Adolf Hitler objavio prvi tom svog manifesta „Mein Kampf“ (Moja borba).

1936.
– Pobunom u Melilli, u španjolskom Maroku, protiv vlade Narodnog fronta premijera Manuela Azane, počeo građanski rat u Španjolskoj.

1942.
– Nijemci u Drugom svjetskom ratu, uz pomoć domobrana, nakon više od mjesec dana borbi, potisnule partizanske snage na planini Kozari, u sjeverozapadnoj Bosni. Spaljena su sela, a oko 50000 ljudi odvedeno je u logore.

1942.
– SAD u Drugom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

1962.
– U Peruu vojska izvršila državni udar, a na čelo hunte došao general Perez Godoy.

1971.
– Šest emirata u Perzijskom zaljevu – Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Um-al-Qaiwain i Fujairah – sklopilo sporazum o osnivanju federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sporazum je stupio na snagu u prosincu 1971. godine, a u februaru 1972. godine federaciji se prikljucio i emirat Ras al-Khaimah.

1972.
– Egipat zatražio od SSSR-a da povuče svih 20.000 vojnih savjetnika, optuživši Moskvu da nije poslala obećano oružje.

1976.
– Nađa Komaneči je postala prvi gimnastičar u istoriji Olimpijskih igara koja je dobila maskimalnu prosečnu ocenu 10 na Olimpijskim igrama 1976.

1980.
– Indija lansirala svoj prvi satelit „Rohini 1“.

1986.
– Načinjeni prvi snimci potonulog broda „Titanic“.

1991.
– Predsjedništvo bivše SFRJ usvojilo odluku o povlaćenju bivše JNA iz Slovenije, nakon što je ta bivša jugoslavenska republika 25.6.1991 proglasila samostalnost.

1992.
– Ratni brodovi NATO-a uplovili u Jadransko more radi kontrole provođenja sankcija UN protiv SR Jugoslavije, u prvoj takvoj operaciji u Europi od Drugog svjetskog rata.

1994.
– U eksploziji podmetnute bombe u centru židovske zajednice u Buenos Airesu poginulo 96 ljudi.

1995.
– Nakon dugog perioda mirovanja, vulkan Sufrije je započeo eruciju koja je nanela velike štete ostrvu Montserat.

2000.
– Indonežanska vojska priznala je učešće nekih svojih trupa na muslimanskoj strani u dugotrajnom hrišćansko-muslimanskom ratu na ostrvima Maluku.

2001.
– Skupština Srbije usvojila je zakone o radio-difuziji, o borbi protiv organizovanog kriminala i mafije, kao i zakon kojimse Resor državne bezbednosti (RDB) MUP-a Srbije transformiše u samostalnu Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA).

2002.
– Francuz marokanskog porijekla Zacharias Mousawi, jedini optuženi za povezanost s napadima od 11.9.2001. u SAD-u, priznao pred sudom u Aleksandriji krivicu kao i članstvo u terorističkoj mreži Al-Q’aida. Priznanjem krivice, optuženom prijeti smrtna kazna. Mousawi je optužen za međunarodni terorizam, otmice aviona, uništavanje aviona i upotrebu oružja za masovno uništenje, kao i za ubijanje Amerikanaca i uništavanje nepokretnosti.

2002.
– Njemački kancelar Gerhard Schröder razriješio dužnosti ministra obrane Rudolfa Scharpinga, samo dva mjeseca prije općih izbora, i to zbog sumnje da je primio novac.

2002.
– Švicarska vlada podnijela službeni zahtjev za prijem u UN. Taj korak će dovesti do gubitka neutralnosti te zemlje, koja neutralnost uživa vec 200 godina.

2004.
– Najveći satelit za telekomunikacije u svijetu Anic-F2, kanadskog operatera Tellesat, lansiran je s rakete Arianne-5 iz Gvajanne, na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike, priopćili su čelnici Europske svemirske agencije.

2013.
– Gradsko veće Detroita, sa dugom od 20 milijardi dolara, podnelo je zahtev za odlazak u stečaj, što predstavlja najveći bankrot jedne opštine u istoriji SAD.

Izvor: NA DANAŠNJI DAN

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde