38. p. n. e. – Oktavijan Avgust se razveo od svoje supruge Skribonije i oženio se Livijom Druzilom, što je okončalo krhki mir između Drugog trijumvirata i Seksta Pompeja.

1377. – Papa Grgur XI obnovio je papsko sedište u Rimu i time okončao avinjonsko „zatočeništvo“ rimskih papa. Sedište papa bilo je premešteno u Avinjon 1309. nakon poraza Bonifacija VIII u sukobu s franačkim kraljem Filipom IV Lepim.

1562. – Stupio je na snagu edikt iz Sen Žermena (Januarski edikt) kojim su priznati hugenoti (protestanti) u Francuskoj. Istog dana, vođe katolika, vojvoda od Giza i kardinal od Lorene, formirali su uniju (kasnije Sveta liga) koja će blokirati primenu edikta i izazvati verske ratove koji su, uz povremene prekide 36 godina razarali Francusku. Ratovi su prekinuti Nantskim ediktom koji je 1598. izdao Anri IV.

1773. – Engleski moreplovac Džejms Kuk je brodom „Rezolušn“ prvi prešao Antarktički krug.

1781. – Kontinentalna vojska pod komandnom brigadnog generala Danijela Morgana je bici kod Kaupensa porazila britanske snage pod komandom potpukovnika Banastrija Tarltona.

1834. – Počele su da izlaze Novine srbske, prve novine u Kneževini Srbiji.

1852. – Ujedinjeno Kraljevstvo je priznalo nazavisnost burske kolonije Transval.

1891. – Liliuokalani nasledila tron od svog brata Kalākaue.

1908. – U Beogradu otvoren hotel „Moskva“, podignut na mestu kafane „Velika Srbija“. Zgradu projektovali arhitekta Jovan Ilkić i grupa arhitekata iz Sankt Peterburga.

1912. – SAD su preuzele u svoj posed ostrvo Vejk u Tihom okeanu.

1912. – Kapetan Robert Falkon Skot je stigao do Južnog pola, jedan mesec nakon Roalda Amundsena.

1913. – Remon Poenkare je izabran za predsednika Francuske.

1919. – Poljski kompozitor Ignaci Jan Paderevski, pijanista svetskog glasa, postao je prvi premijer republike Poljske, uspostavljene posle završetka Prvog svetskog rata.

1919. – SAD su platile Danskoj 25 miliona dolara za Devičanska ostrva.

1929. – Prvi put se pojavio Popaj u stripu Thimble Theatre.

1944. – Počela Bitka za Monte Cassino, jedna od najvažnijih bitaka na Italijanskom frontu u Drugom svetskom ratu.

1945. – Sovjetske trupe i Poljske patriotske snage su u Drugom svetskom ratu oslobodile Varšavu, više od pet godina nakon pada glavnog grada Poljske u ruke nemačkih nacista.

1946. – U Londonu održana prva sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

1947. – Proglašen prvi Ustav Narodne Republike Srbije.

1959. – Senegal i Francuski Sudan doneli su odluku o formiranju federalne države pod nazivom Republika Mali. Odluka je stupila na snagu u aprilu.

1960. – Cliff Richard i The Shadows nastupaju na ATV-ovu Sunday Night at the London Palladium koji je gledalo oko dvadeset miliona ljudi.

1966. – U sudaru iznad Španije američkog bombardera „B-52“ i španskog aviona za snabdevanje gorivom poginulo je osam ljudi, a bombarder je bio prinuđen da u Atlantski okean baci hidrogensku bombu, koja nije eksplodirala.

1991. – SAD i zapadni saveznici počeli, u Zalivskom ratu, operaciju „Pustinjska oluja“ masovnim vazdušnim udarima po vojnim i industrijskim ciljevima u Iraku i Kuvajtu, 19 časova posle isteka ultimatuma Ujedinjenih nacija Bagdadu.

1992. – Hrvatski veslački savez primljen je u Međunarodnu veslačku federaciju. Veslanje je prvi sport u neovisnoj Hrvatskoj koji je primljen u odgovarajuću međunarodnu organizaciju.

1992. – Međunarodno je priznat Hrvatski olimpijski odbor.

1995. – Katastrofalni zemljotres pogodio japanski grad Kobe. Poginulo je više od 6.000 ljudi, a šteta je procijenjena na 95 milijardi dolara.

1997. – U Dablinu je sud proglasio prvi razvod braka u istoriji Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila rimokatolička crkva.

2000. – U Centru bezbednosti u Cetinju registrovana je Crnogorska pravoslavna crkva.

2002. – U erupciji vulkana Njiragongo u Demokratskoj Republici Kongo razoreni su grad Goma i okolna sela, život je izgubilo više od 100 ljudi, a desetne hiljada ostalo je bez svojih domova.

2003. – Bugarska vlada ukinula je sankcije protiv SR Jugoslavije uvedene 1998. ali su ostala zamrznuta sredstva koja pripadaju bivšem predsednika SRJ Slobodanu Miloševiću, njegovoj porodici i osmorici bivših visokih funkcionera.

2015. – Počeo Afrički kup nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde