456. – Ricimer pobjeđuje u bitci rimskog cara Avita nakon čega postaje gospodar carstva.

1384. – 11godišnja Jadviga je okrunjena kao kraljica Poljske.

1813. – Dolazi do bitke naroda kod Leipziga kada je Napoleon definitivno poražen.

1837. – Srpski knez Miloš Obrenović izdao ukaz o ukidanju svih vrsta kuluka, osim kuluka za održavanje puteva i mostova.

1846. – Prvi put izveden veći operativan zahvat pod narkozom. Američki hirurg Džon Voren upotrebio etar kao anesteziju prilikom uklanjanja tumora pacijentu u Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu.

1869. – U Engleskoj je osnovan prvi ženski koledž, Girton College v Cambridgeu.

1872. – Sima Lozanić je postavljen za suplenta hemije i hemijske tehnologije na Velikoj školi u Srbiji na katedri koju je do tada vodio Mihailo Rašković.

1910. – Jedan od pionira srpskog vazduhoplovstva Ivan Sarić izveo, pred više hiljada gledalaca u Subotici, let drvenim „monoplanom“ koji je sam konstruisao. Na visini od 30 metara u širokom luku obleteo konjičko trkalište. Letjelica izložena u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu.

1923. – Kompanija Walt Disney osnovana od Walta Disneya i njegovog brata, Roya Disneya.

1940. – Ustanovljen je varšavski geto.

1945. – U Québecu osnovana Organizacija ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu sa osnovnim ciljem da podigne nivo ishrane i poboljšanja životnog standarda. 1979. taj datum ustanovljen kao Svetski dan hrane.

1951. – U Ravalpindiju ubijen prvi pakistanski premijer Liakvat Ali Kan.

1953. – Izašao prvi broj dnevnih novina Večernje novosti.

1964. – Kina izvela prvu eksploziju atomske bombe i postala peta zemlja sveta koja raspolaže nuklearnim oružjem.

1970. – U Kanadi je, nakon otmica i pokušaja ubojstava separističke organizacije pokrajine Quebeck FLQ, uvedeno opsadno stanje.

1970. – U Egiptu Anvar Sadat izabran je za predsednika.

1973. – Državni sekretar SAD Henri Kisindžer i severnovijetnamski političar Le Duk To dobili Nobelovu nagradu za mir za uspešno okončane mirovne pregovore. Le Duk To odbio da primi nagradu.

1978. – Poljski kardinal Karol Wojtyla izabran za papu i preuzeo ime Ivan Pavao II.

1984. – Crnački anglikanski biskup Johanesburga Dezmond Tutu dobio Nobelovu nagradu za mir, kao druga istaknuta ličnost crnačke većine u Južnoj Africi kojoj je dodeljena ta nagrada. Bivši predsednik Afričkog nacionalnog kongresa Albert Džon Lutuli dobio Nobelovu nagradu za mir 1960.

1996. – Na stadionu u glavnom gradu Gvatemale poginulo 78, povređeno više od 100, u stampedu nastalom posle pokušaja navijača bez karata da se probiju na tribine kako bi gledali kvalifikacioni meč za svetsko fudbalsko prvenstvo.

2001. – Američki avioni u Kabulu granatiraju skladište Crvenog Krsta.

2001. – Britanska avio-kompanija “Britiš ervejz” za 7. novembar najavila prvi let „konkorda“ za Njujork, posle 15 meseci zabrane letenja. Za samo dva sata od puštanja karata u prodaju polovina razgrabljena.

2002. – Jugoslavija zvanično preuzela kopredsedavanje Prvim radnim stolom Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde