NA DANAŠNJI DAN 16.05

1204.
– Balduin I Flandrijski krunisan za latinskog cara Konstantinopolja koji su krstaši tokom Četvrtog krstaškog pohoda preoteli Vizantincima.

Selektuj događaj 1532.
– Španski osvajač Fransisko Pizaro iskrcao se s malom grupom vojnika na severnu obalu Perua. Savladavši otpor Indijanaca, Španija 1572. osvojila Peru i držala ga u svom posedu do 1824.

1770.
– U Versaju se venčali francuski prestolonaslednik Luj, kasnije Luj XVI, i Marija Antoaneta, kćerka austrijske carice Marije Terezije. Posle Francuske revolucije 1789. osuđeni na smrt i pogubljeni na giljotini 1793.

1812.
– Turska i Rusija potpisale ugovor o miru u Bukureštu kojim su za srpske ustanike predviđeni opšta amnestija i pregovori s turskim vlastima o autonomiji Srbije.

1836.
– Američki književnik Edgar Allan Poe vjenčao se s trinaestogodišnjom rođakinjom Virginijom Clemm.

1881.
– U okolini Berlina u saobraćaj pušten prvi električni tramvaj.

1916.
– Potpisan ugovor o trojnoj anglo-francusko-ruskoj kontroli Palestine radi podele bliskoistočnih teritorija Otomanskog carstva.

1929.
– U Holivudu dodeljene prve nagrade Američke filmske akademije, od 1931. poznate kao „Oskar“, filmu „Krila“, glumici Dženet Gejnor i glumcu Emilu Dženingsu.

1941.
– Parlament Islanda ukinuo ugovor s Kraljevinom Danskom, iz 1814, po kojem je zemlja pod danskom dominacijom, i proglasio nezavisnost. Nezavisna Republika Island proglašena 17. juna 1944. posle plebiscita.

1960.
– Nikita Hruščov zahtijevao je ispriku američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera zbog prelijetanja špijunskog aviona nad SSSR-om.

1961.
– General Park Čung Hi izvršio vojni udar u Južnoj Koreji. Bio na vlasti do 1979, kad ga je ubio šef obezbeđenja.

1966.
– Objavljen je Dylanov Blonde on Blonde, prvi dvostruki album u istoriji.

1969.
– Sovjetski vasionski brod „Venera 5“ približio se Veneri i izbacio sondu koja će slati podatke o toj planeti.

1972.
– Predsednici SFRJ i Rumunije Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku u rad pustili hidroenergetski sistem „Đerdap“ na Dunavu.

1974.
– Skupština SFRJ proglasila Josipa Broza Tita za doživotnog predsednika države.

1974.
– Helmut Šmit postao kancelar Zapadne Nemačke posle ostavke Vilija Branta.

1975.
– Japanka Junko Tabei postala prva žena koja se popela na najviši svetski vrh, Maunt Everest.

1989.
– Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov i kineski lider Deng Hsijaoping sreli se u Pekingu na Prvom kinesko-sovjetskom samitu, čime je i formalo, posle 30 godina, prekinut tihi hladni rat te dve najveće komunističke države.

1989.
– Automobilom-bombom u Bejrutu ubijeni libanski verski vođa šeik Hasan Halid i 21 osoba.

1991.
– Kraljica Velike Britanije Elizabeta, tokom zvanične posete SAD, obratila se Kongresu. Prva kraljica koja se obratila Kongresu SAD.

1992.
– Prilikom povlačenja JNA je digla u vazduh sa aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava i uništila sa tim bihaćki aerodrom Željavu, koji je bio najveći vojni podzemni aerodrom za avione u Evropi i nekadašnja baza Jugoslavenske narodne armije. Aerodrom se je nalazio ispod planine Plješevice kod Bihaća, bio je u punoj funkciji od 1968. godine i jedan od najmodernijih vojnih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, bio je vrijedan oko šest milijardi američkih dolara.

1997.
– Predsednik Zaira Mobutu Sese Seko napustio Kinšasu, ka kojoj su nezadrživo nadirali pobunjenici, čime je okončana njegova autokratska vladavina duga 32 godine.

2001.
– SAD označile Pravu IRA, deo Irske republikanske armije, kao stranu terorističku organizaciju.

Izvor: na današnji dan

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde