Na današnji dan 15.12

1640. – Grof od Braganza krunisan kao Huan IV, prvi portugalski kralj posle šezdesetogodišnje španske vladavine i prvi iz dinastije Braganza koja je vladala Portugalom do 1910.

1711. – U Kopenhagenu izbila epidemija kuge, od koje je umrlo više hiljada ljudi.

1801. – Odmetnuti janičari, koje su predvodile četiri beogradske dahija Aganlija, Kučuk-alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf, ubili beogradskog valiju Hadži Mustafa-pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804.

1806. – Francuske trupe pod komandom Napoleona Bonaparte ušle u Varšavu.

1840. – Kovčeg s posmrtnim ostacima francuskog cara Napoleona I položen u “Dom invalida” u Parizu, 19 godina posle njegove smrti u izgnanstvu na ostrvu Sveta Jelena.

1891. – James Naismith izumio je košarku.

1914. – Oslobađanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena Kolubarska bitka. Pobeda za koju izuzetne zasluge pripadaju komandantu Prve armije, generalu Živojinu Mišiću, podigla ugled Srbije među saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

1938. – Isprobavajući nov tip lovačkog aviona, poginuo ruski pilot Valerij Čkalov. 1937. preleteo Severni pol, bez spuštanja od Moskve do Vankuvera, 12.000 kilometara, za 64 časa i 25 minuta, što je priznato kao svetski rekord leta na daljinu.

1961. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija odbacila sovjetski predlog o prijemu NR Kine u svetsku organizaciju.

1961. – Bivši nacistički funkcioner Adolf Ajhman, organizator i izvršilac genocida Jevreja u Drugom svetskom ratu, osuđen na smrt u Jerusalimu, a potom obešen. Posle rata pod lažnim imenom živeo u Argentini do 1960, kada su ga otkrili i uhapsili pripadnici izraelske tajne službe.

1965. – Američki svemirski brodovi “Gemini 6” i “Gemini 7” ostvarili prvi kosmički susret i napravili dve kružne putanje leteći jedan pored drugog.

1970. – Sovjetski vasionski brod “Venera 7” spustio se na planetu Veneru i počeo da šalje signale.

1991. – Oko 500 ljudi izgubilo život kada je feribot “Salem ekspres” udario, ispred egipatske luke Safaga, u koralni greben i potonuo.

1992. – U prostorijama župne crkve u Novoj Biloj, koja je opkoljenim Hrvatima Lašvanske doline služila za zbrinjavanje ranjenika još od 19.10.1992., službeno osnovana ratna crkva-bolnica nazvana Franjevačka bolnica “Dr. fra Mato Nikolić”.

1996. – Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio pobedu opozicione koalicije “Zajedno” u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave, 17.11.

1999. – Šef UNMIK-a Bernar Kušner potpisao, u Prištini, sporazum s predstavnicima kosovskih Albanaca o formiranju Prelaznog administrativnog veća Kosova. Srbi sa Kosova odbili da potpišu sporazum, ali su kasnije delegirali svog predstavnika u to telo.

2000. – Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu u Ukrajini u kojoj je 26.04.1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od početka upotrebe nuklearnih centrala.

2001. – Krivi toranj u Pizi u Italiji ponovo otvoren za posetioce, posle 12 godina pauze zbog sanacije.

2002. – Posmatrači UN zvanično okončali misiju na Prevlaci, početu u martu 1992, i predali vlastima Hrvatske kontrolu nad tim poluostrvom.

2002. – Sazvano krovno tijelo hrv. manjine u Srbiji na elektorskoj skupštini, HNV. Slavi se kao nacionalni blagdan hrvatske manjine u Srbiji.

2007. – Dubrovačka plivačica Sanja Jovanović na EP u kratkim bazenima u Debrecinu osvojila povijesno zlatno odličje za hrvatsko plivanje, otplivavši 50 m leđno za 26.50 sekundi, što je u tom trenutku bio novi svjetski rekord. Stari rekord, kineskinje Li Hui nadmašila je za 38 stotinki.

2011. – Skupština grada Beograda zvanično imenovala Most na Adi.

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakUveče kiša
Sledeći članakStabilizacija u snabdevanju vode uskoro
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde